Een egel kan niet tegen drank

Illustratie Irene Goede

In Arnhem lag zondagochtend een laveloos egeltje langs de weg. Zijn snoet zat onder de gele derrie. Iemand zag de egel liggen en belde de dierenambulance. De ziekenbroeders zagen meteen wat er was gebeurd. Op het asfalt was een fles advocaat kapot gevallen. Daar had de egel van gesnoept.

Advocaat is drank die gemaakt wordt van eieren en melk. En er zit alcohol in, net als in bier en wijn. Grote mensen vinden alcohol lekker. Als ze er te veel van drinken, gaan ze lallen, zwalken en denken ze dat ze grappig zijn: ze zijn dronken. En als ze de volgende ochtend wakker worden, zijn ze misselijk en chagrijnig. „Oooh wat een hoofdpijn”, kreunen ze dan. Eigen schuld.

Als dieren dronken worden, is dat meestal per ongeluk. Het gebeurt bijvoorbeeld als ze rot fruit eten waar gist in zit. De gistcellen zetten het suiker in fruit om in alcohol. Sommige dieren die veel fruit eten, zoals spitsmuizen en vleermuizen, kunnen daarom goed tegen alcohol.

Egels niet. Het egeltje uit Arnhem had zo veel advocaat gedronken, dat hij eigenlijk niets meer kon. Hij lag languit in de advocaat en krulde zich zelfs niet meer op tot een balletje, zoals egels altijd doen. Een hond of kat had hem zo op kunnen eten. In de ambulance viel het egeltje meteen in een diepe slaap.

De egel had dubbel pech omdat advocaat ook van melk gemaakt is. Sommige mensen denken dat je egels een schoteltje melk kunt geven, maar dat is helemaal niet zo. Egels zijn insecteneters, geen melkdrinkers. Van melk moeten ze windjes laten en krijgen ze flinke diarree.

Gelukkig mocht de egel zijn roes uitslapen en aansterken bij de dierenopvang. Na een paar dagen kroop hij alweer vrolijk rond in zijn hokje. De egel is gisteravond helemaal nuchter vrijgelaten in de natuur.

Veel mensen vonden het nieuws over de dronken egel grappig. Maar Oswin, de baas van de dierenambulance in Arnhem, vond het vooral zielig. „Als mensen hun rommel beter zouden opruimen, worden er ook geen dieren ziek”, zegt hij. En zo is het.