Opinie

De kings & queens of the mountain Drie Strava-helden

Drie miljoen wielerwedstrijden werden er vorig jaar gereden in Nederland – geen officiële wedstrijden, maar op de populaire wielerapp Strava.

Fietsvetes worden niet langer uitgevochten in officiële wedstrijden, maar beslecht in de ranglijsten van wielerapp Strava. Op Strava kan een wielrenner zijn of haar prestaties vergelijken met die van anderen op segmenten van een afgelegd parcours. De app houdt via gps de prestaties bij: route, snelheid, verbrande calorieën. Alles in staafdiagrammen, kaarten en grafieken. Het hoogst haalbare op Strava? Een King (KOM) of Queen (QOM) of the Mountain: de snelste tijd op een segment.

Strava is zo populair, dat de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie er last van heeft. Die constateert dat meer mensen wielrennen, maar niet bij een club of bij de bond. Profs als Niki Terpstra en Marianne Vos doen mee, maar het zijn vooral amateurs die een gooi doen naar eeuwige roem op iconische segmenten als het Kopje van Bloemendaal. Hoeveel gebruikers de app heeft wil Strava niet kwijt. Wel zijn er cijfers van segmenten. Een van de populairste is de Limburgse Cauberg. Die is tot op de dag van vandaag 70.000 keer door Strava-gebruikers beklommen.