De gelukkigste na een lange tennisdag? Stan Wawrinka

Zwitser naar finale; zaterdag restant halve finale Djokovic en Murray.

De partij tussen Novak Djokovic enAndy Murray werd vrijdag onderbroken.
De partij tussen Novak Djokovic enAndy Murray werd vrijdag onderbroken. Foto YOAN VALAT / EPA

De grootste winnaar van de lange tennisdag vrijdag op Roland Garros? Stan Wawrinka. De Zwitser kan zaterdagmiddag vanuit zijn hotelkamer ontspannen toekijken hoe de Serviër Novak Djokovic en de Brit Andy Murray zich nog voluit moeten inspannen om de finale in Parijs te halen.

De halve finale tussen Djokovic en Murray werd vrijdagavond in de vierde set gestaakt. Door een naderende storm vond de organisatie het niet verantwoordelijk om de wedstrijd uit te spelen. Het volgepakte stadion werd vervolgens snel ontruimd. De wedstrijd wordt zaterdagmiddag om 13.00 uur hervat, vóór de vrouwenfinale tussen de Amerikaanse Serena Williams en de Tsjechische Lucie Safarova.

Djokovic leidt met 2-1 in sets (6-3, 6-3, 5-7 en 3-3). Het leek er lange tijd op dat de partij ruimschoots op tijd klaar zou zijn. Djokovic, die nog nooit van Murray op gravel verloor, was twee sets zeer dominant. Zoals hij in de kwartfinale titelverdediger Rafael Nadal constant onder druk hield met harde groundstrokes afgewisseld met dropshots – zo kreeg ook Murray geen kans.

Maar na ruim twee uur begon de machine van Djokovic te haperen. Er sloop twijfel in zijn spel, na twee wonderpunten van Murray aan het eind van de derde set. Daarmee creëerde de Brit zijn eerste breakpoints – en benutte die direct. Even later pakte Murray de derde set, het eerste setverlies van Djokovic dit toernooi. Na bijna twee weken zelfverzekerdheid oogde de Serviër voor het eerst aangeslagen in Parijs.

In die fase lieten de twee – die in de jeugd al veel duels uitvochten – hogeschooltennis zien, misschien wel het beste tennis tot nu toe op Roland Garros. Murray en Djokovic – beiden 28, de Brit is één week ouder – sleepten elkaar mee in lange, slopende baselinerally’s. Mochten ze zaterdag nog lang op de baan staan voor het restant, dan is de uiteindelijke finalist in het nadeel in de eindstrijd tegen Wawrinka – die dus wel een rustdag heeft.

Weer geen Fransman

De als achtste geplaatste Wawrinka won vrijdagmiddag in de halve finale van de Franse publiekslieveling Jo-Wilfried Tsonga in vier sets: 6-3, 6-7, 7-6 en 6-4. Na 3 uur en 46 minuten in de brandende zon benutte de Zwitser zijn eerste matchpoint. Dat leverde boegeroep op van het chauvinistische thuispubliek, dat had gehoopt op de eerste landgenoot in de finale in Parijs sinds 1988.

„Het was een zwaar gevecht”, zei Wawrinka. „Het duel kon eigenlijk beide kanten op. Het krachtsverschil was klein. Het kwam aan op een paar belangrijke punten. Jo heeft het me heel moeilijk gemaakt. Ik ben blij en opgelucht dat ik het heb gered.”