De CL-finale is mogelijk het laatste kunstje van maarschalken Xavi en Pirlo

Andrea Pirlo (L) en Xavi Hernandes voeren vanavond mogelijk hun laatste kunststukje op in de finale van Champions League tussen Juventus en FC Barcelona.
Andrea Pirlo (L) en Xavi Hernandes voeren vanavond mogelijk hun laatste kunststukje op in de finale van Champions League tussen Juventus en FC Barcelona. Foto screenshot Twitter/FoxSports

De finale van de Champions League vanavond is niet alleen een clash tussen Juventus en FC Barcelona. Het is ook misschien wel het laatste kunstje van twee spelers die als maarschalken de laatste decennia over de Europese velden heersten: Andrea Pirlo en Xavi Hernández.

Het is maar de vraag of de heren, want dat zijn het inmiddels, in Berlijn in de basis mogen beginnen. Het is slechts een van de overeenkomsten tussen de twee. Beiden zijn met leeftijden van 35 (Xavi) en 36 (Pirlo) jaar op leeftijd in het professionele voetbal. Toch zijn ze dankzij hun spel nog altijd van grote waarde voor hun ploeg.

Middencirkel als speelterrein

Alletwee zijn ze klassieke spelverdelers, die vlak voor de verdediging met hun techniek, passing en spelinzicht de lijnen uitzetten voor het aanvalsspel. Xavi heet ook wel La Máchina (de machine), vanwege de akelige precisie waarmee zijn passes telkens aankomen. Johan Cruijff, die als voetbalgod wordt gezien bij FC Barcelona, zei bij het afscheid van de kleine Spanjaard dat een pass van Xavi “altijd perfect” is. Pirlo wordt liefkozend L’Architetto (de architect) genoemd, omdat bij hem elke aanval van de ploeg begint. Voordeel van hun manier van spelen is dat ze weinig hoeven te lopen. De middencirkel is hun speelterrein. Voor de rest laten ze de bal met een doeltreffende vrije trap, lange crosspass of een korte steekbal het werk doen.

Het pijnigen van oude clubs

Zowel Xavi als Pirlo hebben het grootste deel van hun carrière bij één club gespeeld. Toch zullen ze verschillend terugkijken. Voor Xavi zal het na de zomer wennen zijn, wanneer hij voor het eerst een ander shirt dan dat van de blaugranas aantrekt. Hij is geboren en getogen Catalaan, iemand die FC Barcelona is. Pirlo daarentegen heeft weliswaar het grootste deel van zijn voetbal (10 seizoenen) bij AC Milan gespeeld, maar doet die club nu pijn bij concurrent Juventus nadat hij in Milaan op de bank belandde. Voor de Italiaan is het niet de eerste keer dat hij een oude club pijnigt. Nadat hij in het begin van zijn carrière bij Internazionale te licht werd bevonden, ging hij via tussenstop Brescia naar stadsgenoot en aartsrivaal AC Milan.

Twitter avatar SiaranBolaLive_ Siaran Bola Live 2011 Milan lepas Andrea Pirlo free karena “terlalu tua”. Sejak saat itu:
Pirlo 7 Gelar
AC Milan 0 Gelar. http://t.co/Hs3Uf21yN4

Uitpuilende prijzenkasten

De prijzenkasten bij de twee thuis puilen uit. Samen hebben Xavi en Pirlo 42 prijzen gewonnen. Beiden waren de strateeg van hun land toen het wereldkampioen (Italië in 2006, Spanje in 2010) werd. De Champions League werd al vijf keer tussen de teams van Xavi en Pirlo verdeeld. Meermaals wonnen de middenvelders de competities in eigen land. Xaxi is de succesvolste van de twee. Niet alleen won hij wel het EK - twee keer zelfs en één keer ten koste van Italië - maar ook heeft hij 27 prijzen in de kast, tegen 15 van Pirlo.

Cultheld

Buiten de krijtlijnen is het verschil tussen de twee echter groot. Wie zoekt naar relletjes waarbij Xavi betrokken is geweest, vindt niets. Hij treedt zelden tot nooit in de schijnwerpers. Hij is leider in de kleedkamer op basis van zijn spel, niet zijn woorden. Van Pirlo hoef je ook geen grote woorden te verwachten, maar hij is de laatste jaren uitgegroeid tot cultheld. Hij bezit een wijngaard en kleedt en uit zich als een filosoof. Zijn baard heeft een eigen Twitteraccount.

Ook zijn quasi-nonchalante gezichtsuitdrukking heeft van Pirlo ook buiten de voetbalstadions een beroemdheid gemaakt. De hashtag #PirloIsNotImpressed is op Twitter een verzameling van foto’s waarop Pirlo ongeïnteresseerd kijkt. Dat hij zich in een bijzondere situatie bevindt, zoals bijvoorbeeld een prijsuitreiking, geeft de foto’s een humoristisch tintje. Zijn club Juventus is zelfs een campagne gestart waarin het de cultstatus van Pirlo gebruikt.

Laatste kunstje?

Wellicht is het de laatste keer dat de heren hun kunst op het allerhoogste niveau vertonen. Xavi en Pirlo hebben de dubbel (landstitel en beker) in respectievelijk Spanje en Italië al op zak en zouden niets liever willen dan afzwaaien met de zeldzame treble.

Xavi (35) was het afgelopen seizoen meer bankzitter dan basisklant en is na de finale topvoetballer af. Hij gaat vooral veel geld verdienen bij de Qatarese club Al-Sadd en zal pas terugkeren naar Barcelona als trainer. Pirlo (36) kwam afgelopen zomer terug op zijn beslissing met voetbalpensioen te gaan. Van hem lijken we nog niet af te zijn: hij zei in februari dat hij “nog wel een tijdje door kan“. Het is te hopen dat een eventuele trofee vanavond hem niet van gedachten doet veranderen.

De finale van de UEFA Champions League wordt vanavond vanaf 20.00 uur uitgezonden op NPO3.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad: Adíos kleine leider, een profiel van Xavi Hernandez.
Lees ook in NRC Handelsblad een profiel van Andrea Pirlo uit 2012: De Italiaanse magiër krijgt staande ovatie. (€)