Au

Eenderde van de vrouwen heeft pijn tijdens de seks Seks is leuk, lekker en... pijnlijk? Ja, mensen, vooral vrouwen, zeggen inderdaad vaak pijn te hebben tijdens de geslachtsgemeenschap – en nog vaker tijdens anale seks. Dat blijkt uit een recent onderzoek onder een representatieve steekproef van Amerikaanse volwassenen, gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine (4 februari online).

Van de deelnemers zeiden 860 mannen en 866 vrouwen dat hun meest recente seksuele ervaring vaginale seks was. Van de mannen zei 7 procent dat dat pijn had gedaan, van de vrouwen 30 procent. Meestal was die pijn niet zo hevig, maar bij drie procent van de mannen én vrouwen hield het meer dan een dag aan.

Van de 53 mannen en 39 vrouwen die anale seks als meest recente seksuele ervaring opgaven, was dat bij 8 mannen en 28 vrouwen tenminste een beetje pijnlijk geweest. Drie vrouwen (en nul mannen) hadden hevige pijn gehad. Een probleem bij anale seks is dat de anus niet vochtig en niet wijder wordt als de ontvangende partij opgewonden is, zoals dat met de vagina wel gebeurt. Daardoor kan anale seks pijnlijk tegenvallen, zelfs als het eerst een goed idee leek. (Zie ook 50: Het anale misverstand.)