‘Alles is contrast’, zegt mijn leraar altijd

De foto ‘Rachel en Mexx’ van fotografiestudent Chantal van der Velden (18) heeft in de maand mei de publieksprijs in NRC’s fotowedstrijd Nederland Fotografeert gewonnen. Het thema van de maand was ‘contrast’. Maar liefst 722 mensen stemden op haar foto.

Rachel en Mexx
Rachel en Mexx Foto (c) Chantal van der velde

De foto ‘Rachel en Mexx’ van fotografiestudent Chantal van der velde (18) heeft in de maand mei de publieksprijs in NRC’s fotowedstrijd Nederland Fotografeert gewonnen. Het thema van de maand was ‘contrast’. Maar liefst 722 mensen stemden op haar foto.

“Alles is contrast, zegt mijn fotografieleraar altijd. In deze foto zit een groot-klein-tegenstelling tussen het paard en de pluisjes van de paardenbloem en een diepte-scherpte-tegenstelling tussen de wazige achtergrond en het scherpe meisje met paard op de voorgrond.”

“Het zijn mijn vriendin Rachel en het paard Mexx. We hebben de foto gemaakt op een weiland nabij de camping in Twente waar ik minstens twee keer per maand met mijn ouders kom. Ik maak dan samen met Rachel lange buitenritten. Voor het zachte licht hebben we gewacht op de avond. Dan krijg je een mooie gloed over de foto. Ik weet nog goed wanneer we hem maakten. Het was 4 mei. Om acht uur zijn we even snel naar binnen gegaan.”

“Dierenfotografie vind ik ontzettend leuk. Dieren staan nooit stil en zijn daarom een grote uitdaging. Het liefst zet ik het dier samen met een mens op de foto en laat dan de liefde tussen beide zien. Ik denk dat je dat in deze foto ook terug kunt zien. Rachel is bijna iedere dag bij Mexx. Ze springen zelfs zonder zadel en teugels. Dan moet je echt een sterke band hebben. Rachel is sowieso een superfijn model. Ze is een hartstikke gek kind en alles wat ik zeg doet ze gewoon. Het is altijd gezellig.”

“We gaan heel vaak samen aan mijn portfolio werken. Fotografie is een uit de hand gelopen hobby geworden. Ik doe vaak mee met fotowedstrijden en plaats veel foto’s online. Het is me al een paar keer overkomen dat mensen mijn foto’s ergens anders doorplaatsten. Daarom zet ik nu op al mijn foto’s mijn copyrightnaam Cklikfotografie.”

“Mijn droom is om ooit een bekend fotograaf te worden en voor een tijdschrift als Girlz! te werken. Rachel houd ik als vast model.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand juni is ‘Natuur’.