Aantal slachtoffers explosies Turkije valt hoger uit

Bezoekers van de partijbijeenkomst van HDP rennen weg na de aanslag van gisteren.
Bezoekers van de partijbijeenkomst van HDP rennen weg na de aanslag van gisteren. Foto EPA / Sedat Suna

De dubbele explosie van gisteren in het zuiden van Turkije heeft veel meer mensen verwond dan tot dusver werd gemeld. Volgens een ziekenhuis in de buurt zijn ten minste 220 mensen gewond geraakt, zo meldt persbureau DPA vandaag. Dat is ruim twee keer zo veel als gisteravond door de Turkse autoriteiten werd gemeld.

Van de gewonden zijn ongeveer twintig in levensgevaar, aldus het ziekenhuis in Diyarbakir, de Zuid-Turkse stad waar de explosies plaatsvonden. Coburgemeester Gültan Kisanak liet vandaag weten dat het dodental inmiddels is gestegen naar vier. Gisteravond werd nog gesproken van ten minste twee doden.

Over de oorzaak van de twee ontploffingen – die plaatsvonden tijdens een Koerdische verkiezingsbijeenkomst – is officieel nog weinig bekend. Volgens bronnen binnen de Turkse veiligheidsdiensten werd een van beiden echter veroorzaakt door een bom, zo meldde persbureau Reuters vanmorgen.

Explosies vlak voor verkiezingen

Toen de explosies plaatsvonden hadden duizenden mensen zich verzameld. Op dat moment stond de leider van de pro-Koerdische partij HDP, Selahattin Demirtas, op het punt om te gaan spreken. Drie weken geleden werd een bijeenkomst van de HDP ook al opgeschrikt door explosies, toen er op twee lokale partijkantoren een aanslag werd gepleegd.

De explosies komen op een gevoelig moment. Zondag mag Turkije naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. De HDP hoopt de kiesdrempel van tien procent te halen om zo voor het eerst zitting in het parlement te nemen. Als dat de partij lukt, boort ze mogelijk de ambities van de regerende AK-partij door de neus om een twee derde meerderheid binnen te slepen.

Lees ook vandaag in nrc.next: Eindelijk is de hoofddoek bevrijd. (€)