90-plussers sidderen nu al voor Heeremans

Tja, toptennis in Nederland. Aan de vooravond van de eerste ronde van Roland Garros (dit weekeinde de finales) kondigde de satirische website De Speld heel pesterig een liveblog aan, getiteld: uitschakeling Robin Haase. En het lukt de Nederlandse nummer één niet om de satirici de mond te snoeren. De Kroaat Cilic was in drie sets klaar met Haase.

Hebben we dan helemaal geen kampioenen meer? Toch wel. Wim Heeremans overmeesterde twee jaar geleden zonder veel moeite zijn Zweedse tegenstander Sven Perre en greep resoluut de Europese titel. En dat terwijl hij nog nooit tennisles heeft gehad – een beetje tegen een balletje schoppen, begin jaren veertig had je geen dubbelverende rackets, ballenkanonnen of andere techotrucjes nodig om balgevoel te krijgen. Toegegeven, Heeremans heerst over slechts een deel van de tenniswereld: de tachtigplussers. In zijn geboortejaar 1932 greep Henri Cochet (een van de legendarische Vier Musketiers) zijn vierde en laatste titel door de Italiaan Giorgio de Stefani kansloos te laten: 6–0, 6–4, 4–6 en 6–3. Mooie zege, daar niet van. Maar die vroegbloeiers zijn al jaren niet meer onder ons. Heeremans heeft nog een leeftijdscategorie boven zich, de 90-plussers. Daar schijnen twee mannen actief te zijn, die ongetwijfeld sidderen: nog zeven jaar, dan laat Wim Heeremans ze alle hoeken van de baan zien.