Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Vluchtelingen

Ze zijn gered, maar wat nu?

Foto Ye Aung Thu/AFP
Foto Ye Aung Thu/AFP

Vluchtelingen proberen regenwater op te vangen in een tijdelijk vluchtelingenkamp in Maungdaw, een stadje in de Birmese deelstaat Rakhine. De groep van in totaal meer dan zevenhonderd migranten werd woensdag door de marine aangetroffen op een overvol schip. Het schip dobberde sinds vrijdag voor de Birmese kust.

In Bangladesh en Birma stappen leden van de onderdrukte Rohingya-minderheid massaal aan boord van vaak gammele schepen op weg naar landen als Thailand, Maleisië en Indonesië. Die landen sturen de vluchtelingen echter weer terug de zee op.

De Rohingya-moslims zijn onderdeel van een islamitische minderheid van 800.000 mensen in Birma. Ze zijn stateloos en hebben geen burgerrechten.