Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Tennis

Wawrinka verslaat Tsonga en staat in finale Roland Garros

Wawrinka viert zijn overwinning op Tsonga.
Wawrinka viert zijn overwinning op Tsonga. Foto AFP / Patrick Kovarik

De Zwitser Stan Wawrinka heeft voor het eerst de finale van de Roland Garros bereikt. De nummer acht van de plaatsingslijst versloeg vanmiddag in de halve finales de hoop van thuisland Frankrijk, Jo-Wilfried Tsonga. Wawrinka won in vier sets: 6-3, 6-7, 7-6 en 6-4.

Wawrinka speelt zondag in de finale tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Novak Djokovic en Andy Murray. Die wedstrijd wordt vanaf 17.20 uur gespeeld.

Spannende strijd op bloedheet centrecourt

Wawrinka won de eerste set vrij gemakkelijk met 6-3 en begon de tweede set direct met een break. Gesteund door het eigen publiek vocht de Fransman zich echter terug in de set door van een 4-2-achterstand terug te komen tot een 5-4-voorsprong. Het draaide uit op een tiebreak, die met 7-1 naar Tsonga ging. De derde set ging volledig gelijk op en eindigde dan ook in de tweede tiebreak van de middag op het bloedhete centercourt in Parijs. Tot 3-3 ging het ook hierin gelijk op, maar daarna was het Wawrinka die de set binnensleepte: 7-3.

Vroeg in de vierde set brak Wawrinka de service van Tsonga, waarmee hij uitliep naar een 3-1-voorsprong. De thuisspeler weigerde zich echter gewonnen te geven en kwam op 3-4 na vier breekpunten te hebben weggewerkt. De Zwitser liet zich echter niet meer verrassen en benutte meteen zijn eerste wedstrijdpunt (6-4).

Wawrinka versloeg in de kwartfinale dinsdag zijn befaamde landgenoot Roger Federer. De halve finale was voor Wawrinka al een hoogtepunt op Roland Garros, waar hij nooit verder kwam dan de kwartfinale, in 2013. Hij kan zondag zijn tweede grandslamtitel winnen na de eindzege op de Australian Open in 2014. (ANP)