Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

VVD ziet ‘federaal denken’, PvdA ‘een socialer Europa’

In Den Haag wordt gemengd gereageerd op pleidooien voor ‘meer Europa’. Van ‘heel goed’ tot ‘hier gaan wij niet voor’.

Van de vier grootste partijen in de Tweede Kamer hebben er drie grote twijfels bij de Frans-Duitse plannen voor ‘meer Europa’. Opmerkelijk is dat de regeringspartijen VVD en PvdA naar buiten toe radicaal anders denken over dit onderwerp.

De VVD erkent intern dat meer Europa vooral op economisch gebied onvermijdelijk is. Maar met de eurosceptische PVV hoog in de peilingen is een openlijke discussie over nog meer Europa geen aanlokkelijk perspectief. Europawoordvoerder en Tweede Kamerlid Bas van ’t Wout laat via zijn persvoorlichter dan ook weten geen behoefte te hebben om te reageren. „Ik kan je wel meegeven dat deze lijn van federaal denken niet de onze is”, zo meldt de VVD-voorlichter via e-mail. Geen Europa dus waarin Nederland langzaam een deelstaat wordt, zo stelt de VVD.

Marit Maij van de PvdA omarmt de plannen van haar sociaal-democratische Europese bondgenoten juist. Ze stelt dat Europa nu te veel draait om het bedrijfsleven en te weinig om de problemen waar mensen dagelijks tegen aanlopen. „Het is daarom heel goed dat Duitsland en Frankrijk pleiten voor een socialer Europa”, aldus Maij. De voorstellen voor afspraken over minimumlonen in de eurozone, geharmoniseerde belasting voor bedrijven en beter economisch toezicht door het Europees Parlement leiden volgens haar tot meer democratie, meer banen en minder uitbuiting.

De SP is het daar slechts ten dele mee eens. „De Europese bevolking geeft telkens aan liever te zien dat landen hun autonomie behouden. Daar gaan deze politici aan voorbij”, zegt Kamerlid Arnold Merkies. Hij zegt de euro niet tegen elke prijs te willen verdedigen.

Sommige onderdelen van het plan vindt de SP wel goed. „Europese afspraken voor een minimale vennootschapsbelasting zijn verstandig, want anders krijg je een race naar de bodem en betalen bedrijven straks helemaal geen belasting meer”, aldus Merkies.

Europawoordvoerder Pieter Omtzigt van het CDA vindt de Frans-Duitse voorstellen te radicaal. „Dit is niet waar wij voor gaan”, zegt hij.

Omtzigt stelt dat meer coördinatie in de eurozone gewenst is, maar wijst erop dat belastingen en sociale zekerheid een nationale aangelegenheid zijn en dat wil het CDA graag zo houden.