Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Filosofie

Voormalig kopstuk onder Saddam Hussein Tariq Aziz overleden

Tariq Aziz, de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken onder Saddam Hoessein, is in een Iraaks ziekenhuis overleden. Dat hebben bronnen bij de regering laten weten.

Archieffoto van Tariq Aziz
Archieffoto van Tariq Aziz Foto EPA / Ali Haider

Tariq Aziz, de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken onder Saddam Hussein, is in een Iraaks ziekenhuis overleden. Dat hebben bronnen bij de regering laten weten, meldt persbureau AFP. De oud-politicus is 79 jaar geworden.

De voormalige minister zat al jaren in de gevangenis. Er is nog niet bekendgemaakt waaraan hij is overleden, maar het lijkt om een natuurlijke doodsoorzaak te gaan. De vicegouverneur van Zi Qar Adel al-Abdelhussein Dakhili:

“Tariq Aziz overleed in het ziekenhuis in de stad Nasiriyah waar hij heen werd gebracht toen zijn gezondheid verslechterde.”

Gezicht van het Hoessein-regime

Aziz was minister van Buitenlandse zaken van 1983 tot 1991, ten tijde van de oorlog van Irak met Iran en de Golfoorlog die uitbrak nadat Bagdad Koeweit was binnengevallen. Ook was hij vicepremier gedurende de hele regeerperiode van Hussein, van 1979 tot 2003. Hij was een invloedrijk adviseur en vurig aanhanger van Saddam Hussein. Hij sprak vloeiend Engels en was voor het buitenland jarenlang het gezicht van het Iraakse regime.

Tariq Aziz (wat ‘glorieus verleden’ betekent) werd in 1936 geboren in Mosul, dat momenteel in handen is van terreurbeweging IS. Hij studeerde Engelse literatuur en wijsbegeerte. Na zijn studie werd hij hoofdredacteur van de krant van de Baathpartij van Hussein.

Aziz was een christen, terwijl Irak grotendeels islamitisch is. Na de Amerikaanse invasie in 2003 gaf hij zichzelf aan. Hij werd in 2010 door het Iraaks hooggerechtshof ter dood veroordeeld voor zijn aandeel in de vervolging van religieuze groeperingen. De doodstraf werd echter nooit voltrokken, omdat het toenmalige staatshoofd Jalal Talabani het executiebevel weigerde te ondertekenen.