Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Twee doden door explosie bij verkiezingsrally in Turkije

Mensen rennen weg na de explosie bij een Koerdische partijrally in Turkije.
Mensen rennen weg na de explosie bij een Koerdische partijrally in Turkije. Foto EPA / Sedat Suna

Bij een tweetal explosies in het zuiden van Turkije tijdens een Koerdische verkiezingsbijeenkomst zijn vandaag zeker twee mensen om het leven gekomen. Ook zijn meer dan honderd mensen gewond geraakt. Het evenement werd door duizenden mensen bijgewoond. De oorzaak van de ontploffingen is nog niet bekend.

Dat zegt de Turkse minister van Landbouw Mehdi Eker, meldt persbureau AFP. De rally van de Koerdische Democratische Volkspartij werd georganiseerd in Diyarbakir. Het is niet bekend hoe erg de gewonden er aan toe zijn. Eerder meldde minister van Volksgezondheid Mehmet Muezzinoglu dat 24 tot 25 mensen naar het ziekenhuis waren gebracht.

De explosies vonden plaats vlak voor partijleider Selahattin Demirtas het podium zou bestijgen om zijn aanhangers toe te spreken. Demirtas riep de aanwezigen op om rustig te blijven. De Turkse premier Ahmet Davutoglu zei dat de autoriteiten tot op de bodem zullen uitzoeken waardoor de ontploffingen zijn veroorzaakt.

Organisatie maant tot kalmte

Ook de organisatoren van de rally hebben mensen opgeroepen om kalm te blijven. Zij zeiden dat de ontploffingen zijn veroorzaakt door een stroomstoring, maar dit is inmiddels ontkend door de minister van Energie. Ooggetuigen zeiden dat ze twee afzonderlijke knallen horen en denken dat die door bommen zijn veroorzaakt.

Na het incident werd de rest van het evenement afgeblazen. Desondanks bleef een grote groep jongeren aanwezig uit protest tegen de explosies. Toen de politie het waterkanon inzette om de menigte uiteen te jagen, beantwoordden enkele jongeren dit door met stenen te gooien.

Verkiezingen

De explosies komen op een gevoelig moment. Zondag mag Turkije naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. De Democratische Volkspartij hoopt de kiesdrempel van tien procent te halen om zo voor het eerst zitting in het parlement te nemen. Als dat de partij lukt, boort ze mogelijk de ambities van de regerende AKP door de neus om een absolute meerderheid in de wacht te slepen.