Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Summer Jazz, 80 jaar Hoge Veluwe, Dick Matena in Den Haag

Tekenaar Dick Matena met schrijver Jan Wolkers, van wiens roman Kort Amerikaans Matena een stripversie maakte. In het Haagse Museum Meermanno is een tentoonstelling over Matena's werk te zien.
Tekenaar Dick Matena met schrijver Jan Wolkers, van wiens roman Kort Amerikaans Matena een stripversie maakte. In het Haagse Museum Meermanno is een tentoonstelling over Matena's werk te zien. Foto ANP / Juan Vrijdag

Vandaag schijnen her en der mussen van daken te vallen, de rest van het weekend verloopt als het goed is minder dramatisch. Prima weer voor muziek in de buitenlucht, muziek binnen op bijzondere locaties of strips kijken in een museum.

FESTIVAL // SummerJazz

zondag 7 juni, Leidse Hout, kaarten €18,50 / CJP €15, kinderen tot 12jr gratis toegang

Het Leidse muziekfestival SummerJazz is jarig en wordt zondag vijf. Dat vieren ze in het Leidse Hout met allerlei soorten jazz- en cultuuracts. Denk voor de muzikale invulling aan zangeres Kovacs, het Hypnotic Brass Ensemble, liedjesschrijver Lucky Fonz III, de afrobeat van Jungle by Night, en de orgelbeukers genaamd Orgel Vreten. Verder: schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, cabaretier Thijs van de Meeberg (winnaar van het Leids Cabaret Festival 2015) maar ook dans van choreografietalent Joeri Dubbe (voorheen danser bij o.a. Nederlands Dans Theater). Bekijk het volledige programma.

Orgel Vreten: "Mensen moeten gewoon naar SummerJazz komen"

De mannen van Orgel Vreten hadden het niet beter kunnen zeggen: je moet gewoon naar SummerJazz komen! Moet jij je kaarten nog regelen? Snel naar onze website dan: www.summerjazzleiden.nl

Posted by SummerJazz on Monday, April 27, 2015

DOEN // Natuur ontdekken op de Veluwe

zaterdag 6 en zondag 7 juni, 11-17u, Natuurpark De Hoge Veluwe, voor kinderen tot 14 jaar, toegang €3 (excl. entree park)

De Hoge Veluwe, het natuurpark op de Veluwe, bestaat dit weekend tachtig jaar. In het kader van het jubileum organiseert het park de Junior Natuur Expeditie. Zaterdag en zondag kunnen kinderen tot 14 jaar alle natuur en beetjes in het park ontdekken. In de Picknickweide, een grasakker midden in het bos, kun je onderzoekjes en proefjes doen. Wat leeft er bijvoorbeeld op de bosgrond, de heide of het stuifzand, en wat is het verschil tussen de verschillende stukken grond die samenkomen in het park? Je kunt ook op speurtocht, een tocht langs vogelhutten volgen met natuurgidsen, of naar een lezing van professor Jan Hooff over dierengedrag. Voor de volwassenen: dit weekend zijn er lezingen over de oprichters van het park, Anton Kröller en Helene Kröller-Müller.

TENTOONSTELLING // Dick Matena

vanaf 6 juni t/m 27 september, Museum Meermanno, Den Haag

In het Haagse Huis van het Boek, boekenmuseum Meermanno, krijgt striptekenaar Dick Matena (1943) vanaf morgen een overzichtstentoonstelling. ‘Dick Matena. Getekend leven’ laat met ruim 200 originele tekeningen en schetsen, boeken en brieven de “veelzijdigheid, productie en vernieuwingsdrift” van Matena zien, aldus het museum:

“Dick Matena’s werk varieert van humoristische jeugdstrips tot controversiële strips voor volwassenen. Zijn meest vernieuwende invloed op de stripwereld ligt in zijn bewerkingen van Nederlandstalige literaire meesterwerken.”

Matena tekende als eerste Reve’s De avonden na, waarna Kaas van Bordewijk, Het dwaallicht van Elsschot en Kort amerikaans van Wolkers volgden. Hij begon zijn stripcarrière bij de Toonder Studio’s, waar hij mee mocht tekenen aan de dagstrips van Heer Bommel. Polletje Pluim was Matena’s eerste eigen strip, maar bij een brand gingen bijna alle tekeningen, op twee pagina’s na, verloren. De overgebleven pagina’s zijn in de tentoonstelling te zien. Matena werkte ook nog voor o.a. Pep en Eppo. In de jaren zeventig kreeg hij bekendheid in de Verenigde Staten.

Bekijk hoe Matena Het dwaallicht tekent:

LUISTEREN // Klassieke muziek op historische locatie

5 t/m 7 juni, diverse locaties en diverse prijzen

Klassieke muziek op een historische en architectonisch bijzondere locatie: daarvoor moet je de komende dagen naar het Weekend van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. In heel Nederland trekken musici van het NMF erop uit met hun instrument om op 43 locaties van Erfgoedvereniging Heemschut te spelen. Na afloop van het concert mag je natuurlijk ook even rondkijken. Zo kun je bijvoorbeeld Bach beluisteren in de Voorstondense havezathe (versterkt huis, of grote boerderij met land) en Mendelssohn horen in het Jugendstil jachtslot de Mookerheide. In het stadhuis van Den Bosch vindt zondag het slotconcert plaats, met Tsjaikovski en Schönberg op het programma. Bekijk alle locaties en concerten.

KIJKEN // Catfish

zondag 7 juni, 23.40-1.10u, NPO 3

Hoe heet iemand die zich op internet als een ander voordoet? Een catfish. Daar gaat de gelijknamige documentaire uit 2010 over, geregisseerd door Henry Joost en Ariel Schulman. De hoofdpersoon is de New Yorkse fotograaf Nev Schulman (de broer van de regisseur), die op internet een meisje leert kennen. De documentaire volgt de zoektocht naar haar ware identiteit. De film zorgde op het Sundance-filmfestival voor veel discussie over de authenticiteit van de documentaire en of het niet een hoax was. Nev zelf presenteert momenteel op MTV het programma Catfish: The TV Show, waarin hij jonge mensen helpt met hun internetliefdes.

Bekijk de trailer:

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.