Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Geen slotje aan de brug, ‘have a fuck instead’

Als de gemeente het niet doet, dacht acteur Serge Henri Valcke – bekend van zijn rol als commissaris Buitendam in Baantjer – dan trek ik zelf maar ten strijde. Op een aantal bruggen in de stad die volhangen met liefdesslotjes, hing hij A4’tjes op met de tekst: „Please don’t destroy a monument with your stupid padlocks, have a nice fuck instead, to prove your love. Thanks!”. Het mocht niet baten: de slotjes hangen er nog.

Het liefdesslotje is een traditie waarbij geliefden een slotje met hun namen erop aan een brug hangen en het sleuteltje in het water gooien: symbool voor eeuwige liefde. Parijs verwijderde deze week alle slotjes van de Pont des Arts; de brug over de Seine dreigde te bezwijken onder het gewicht. Er komen nu glazen platen.

Ook in Amsterdam ontstaan er steeds meer ‘liefdesbruggen’, zoals de Magere Brug en de Iepenbrug in het Vondelpark. Er is geen beleid voor. In het Amstelpark staat sinds Valentijnsdag van dit jaar een speciaal liefdesslotjeshek.

Valcke is niet de eerste particulier die vecht tegen de toeristische attractie. De brug bij de Groenburgwal is de bekendste plek voor actievoerders. In 2013 zaagde een protesteerder de slotjes eigenhandig met een slijptol weg. In 2014 spoot iemand alle slotjes groen.