Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

Roemeense premier Ponta verdachte in corruptieonderzoek

De Roemeense premier Victor Ponta (rechts) tijdens een ontmoeting met de Albanese president Bujar Nishani op 26 mei.
De Roemeense premier Victor Ponta (rechts) tijdens een ontmoeting met de Albanese president Bujar Nishani op 26 mei. Foto AP/Hektor Pustina

Aanklagers van het Roemeense anti-corruptieagentschap DNA zijn een onderzoek gestart naar de Roemeense premier Victor Ponta. Hij wordt verdacht van onder meer witwassen, vervalsen, belastingontduiking en belangenverstrengeling. Ponta en zijn Sociaal-Democratische Partij (PSD) hebben al langer een slechte reputatie.

Het is voor het eerst dat Ponta zelf direct in verband wordt gebracht met corruptie. Rond hem en de PSD hangt al tijden de geur van corruptie. Twee familieleden van Ponta, zijn schoonvader en -broer, worden al onderzocht door de Roemeense justitie. Ook partijprominenten van de PSD zijn verdacht. In maart trad de Roemeense minister van Financiën, Darius Valcov, terug nadat de DNA een onderzoek naar hem was gestart vanwege het aannemen van steekpenningen. En vorige maand stapte minister Liviu Dragnea van Regionale Ontwikkeling op na een veroordeling voor verkiezingsfraude.

‘Het DNA laat zich gelden’

Volgens de onderzoekers zou Ponta in 2007 en 2008 documenten hebben vervalst over zijn inkomsten als juridisch adviseur. Het DNA heeft het parlement gevraagd de immuniteit van de premier op te heffen. President Iohannis zegt dat hij Ponta om zijn aftreden heeft gevraagd. Ponta zelf wijst op zijn Facebookpagina alle beschuldigingen van de hand.

Het nieuwe onderzoek laat volgens NRC-correspondent Roeland Termote zien dat het anti-corruptieagentschap DNA zijn werk doet:

“De vrees was dat als Ponta president zou worden, de macht van DNA sterk zou worden ingeperkt. Dat zou voordelig zijn voor Ponta en zijn partij. Maar Ponta werd geen president, en het DNA laat zich nu gelden.”

De schandalen die de PSD omringen waren in november vorig jaar voor veel Roemeense kiezers de reden om verrassend Klaus Iohannis tot nieuwe president te verkiezen.

Lees ook in NRC Handelsblad: Roemenen zijn toe aan een saaie leider (€).