Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Oranje onderuit in vernederend oefenduel tegen de VS

De Amerikaan Danny Williams (r) scoort en viert de 3-4 met Deandre Yedlim .
De Amerikaan Danny Williams (r) scoort en viert de 3-4 met Deandre Yedlim . Foto ANP / Stanley Gontha

Het Nederlands elftal heeft vanavond voor eigen publiek een oefeninterland tegen de Verenigde Staten met 3-4 verloren. Oranje verspeelde in de ArenA een voorsprong van 3-1. Dat was vooral te wijten aan matig en soms heel slecht verdedigen.

Tot de 89e minuut leek Klaas-Jan Huntelaar de man van de wedstrijd. De centrumspits scoorde twee keer en zag een schot van hem via het hoofd van Memphis Depay in het doel belanden. Hij speelde met Robin van Persie in zijn rug. Beide aanvallers, die onder andere bondscoaches weinig samen voetbalden, waren al van het veld toen VS met een goal in de 89e minuut en één in de extra tijd toesloeg.

Guus Hiddink koos in een warme ArenA grotendeels voor de spelers die vrijdag Letland moeten bedwingen. De bondscoach liet alleen Georginio Wijnaldum voetballen op de positie van Wesley Sneijder, die woensdagavond nog de Turkse bekerfinale voltooide en even mocht invallen. Hij wilde twee spelers aan het werk zien als rechtsback en rechtsbuiten, de posities waar hij nog over twijfelt. Stefan de Vrij en Ron Vlaar bleven wegens fysiek ongemak nog aan de kant. Het zou Hiddink goed uitkomen als beide centrumverdedigers tegen Letland in actie kunnen komen.

Defensief kwetsbaar

Want Oranje was defensief kwetsbaar tegen de Verenigde Staten. Met een beetje pech had het elftal van Guus Hiddink na zo’n 25 minuten tegen een achterstand van 0-3 aan gekeken. Doelman Jasper Cillessen reageerde attent op een inzet van Gyasi Zardes en mocht niet mopperen dat Michael Bradley en Fabian Johnson binnen een tijdbestek van tien seconden de paal raakten.

Aan de zijde van Bruno Martins Indi maakte Jeffrey Bruma een onzekere indruk. Daryl Janmaat mocht zich de gelijkmaker van Zardes (1-1) aanrekenen. De rechtsback moest in de rust plaatsmaken voor Gregory van der Wiel, die zijn kans greep en zo’n beetje eerste balcontact Huntelaar voor de tweede keer liet scoren.

Huntelaar opende in de 27e minuut de score op aangeven van Memphis Depay, één van de ijverigste spelers. Depay veranderde in de 53e minuut een hard schot van Huntelaar doeltreffend van richting voor de 3-1. Oranje kreeg voldoende kansen de score uit te breiden maar moest nog een tegentreffer van John Brooks incasseren. Williams (89e minuut) en Wood (90e minuut) sloegen in de slotfase ook nog toe voor de VS.

Van Persie: bizar einde

Aanvoerder Robin van Persie gaf na de pijnlijke nederlaag toe dat hij een beetje geschrokken was van Oranje:

“Dit is echter een momentopname. Ik blijf er geloof in houden. Het was een bizar einde, maar Verenigde Staten heeft verdiend gewonnen. In de eerste helft kreeg die ploeg al een paar heel goede kansen. Wij verzuimden zelf echter ook de vierde treffer te maken. Dat werd goed afgestraft”

Van Persie wilde de zwakke defensie, nog zonder Ron Vlaar en Stefan de Vrij, geen verwijten maken:

“Verdedigen begint voorin. Dat doe je met z’n allen. We zullen er nog eens goed naar moeten kijken voordat we volgende week tegen Letland spelen.”

Over zijn rol als uitvaller in de 57e minuut deed Van Persie niet moeilijk:

“We hadden vooraf afgesproken dat ik een uurtje zou spelen. Maar het ging best lekker, ik wilde nog wel even door. Maar verder geen probleem hoor.”

(ANP)