Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Op zoek naar de roerdomp

Zondagochtend heel vroeg organiseert Landschap Noord-Holland een vaartocht in het Ilperveld, vlak boven Amsterdam. Doel: het zien van de roerdomp. Deze zeldzame vogel, familie van de reiger, verschuilt zich graag in het riet en kan soms bijna onzichtbaar zijn door zijn schutkleur en de ‘paalhouding’ die hij aanneemt bij gevaar. De meeste mensen hebben er dan ook nog nooit een gezien. Wel kun je hem, ook weer met wat geluk, soms horen: zijn ‘hoempen’ klinkt als een scheepstoeter en reikt heel ver. In deze periode gaat hij er vaker op uit, de kans hem nu wel te spotten is dan ook groter. Van tevoren aanmelden. Zondag 7 juni, 7.00 - 9.00 uur, vertrek Kanaaldijk 32A (Landsmeer). www.gaatumee.nl