Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Onderzoek hoeft niet lang meer te duren

Deze rubriek belicht elke week een nieuw bedrijf.

Dit keer: genetische data snel analyseren.

Bedrijf: BlueBee

Oprichters: Koen Bertels (53) en Hans Cobben (52)

Medewerkers: achttien

Website: www.bluebee.com

Wie DNA wil laten onderzoeken, is wel even bezig. Aan één simpele haar is veel af te lezen. Het kost dagen om al die genetische data analyseren. De start-up BlueBee ontwikkelde een technologie, waarmee dat veel sneller gaat. Vorige maand haalde het bedrijf 1,75 miljoen euro op.

Wat is het probleem?

Tijd is voor sommige patiënten cruciaal: voor kinderen met kanker maakt elk uur dat de behandeling eerder van start gaat verschil. Maar wie nu de complete genetische samenstelling van een cel of virus wil onderzoeken, moet soms dagen wachten op het resultaat. Want de data die uit het lab komen, zijn soms tientallen gigabyte groot. Daar komt bij dat het complex is om te analyseren.

Hoe lost BlueBee dat op?

TU Delft begon jaren geleden samen met Imperial College Londen met de ontwikkeling van een technologie die dit proces moet versnellen. TU Delft-hoogleraar Koen Bertels startte vervolgens drie jaar geleden met die techniek de start-up BlueBee en heeft er zo een commercieel bedrijf van gemaakt. Daar kwam een computerprogramma (en specifieke hardware) uit, dat de diagnose al binnen een paar uur stelt.

Zijn er al klanten?

Een handvol labs is met het programma aan het proefdraaien, zoals het UMC Utrecht. Het Duitse kankerinstituut maakt ook gebruik van het programma.

Wat is het verdienmodel?

Laboratoria (zowel voor research als klinische labs) kunnen tegen betaling gebruikmaken van de dienst. Dat doen ze door in te loggen op een beveiligde cloud. Juist omdat het om genetische informatie gaat, is de beveiliging extra belangrijk. Het programma is bijvoorbeeld zo geprogrammeerd dat de gegevens nooit de regio kunnen verlaten waar het onderzoek is gedaan.