Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

NS-topman Timo Huges stapt op wegens twijfel aan verklaringen

Timo Huges stapt op als topman van de NS. Dat heeft het bedrijf vanmiddag bevestigd in een persbericht. Huges kwam in opspraak omdat hij vragen van vervoersbedrijf Veolia zou hebben doorgespeeld aan NS-dochter en concurrent Qbuzz. Dat is strikt verboden.

Timo Huges in het NS-hoofdkantoor in Utrecht.
Timo Huges in het NS-hoofdkantoor in Utrecht. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Timo Huges stapt op als topman van de NS. Dat heeft het bedrijf vanmiddag bevestigd in een persbericht. Huges kwam deze week in opspraak omdat hij vragen van vervoersbedrijf Veolia zou hebben doorgespeeld aan NS-dochter en concurrent Qbuzz, wat strikt verboden is. Dat is echter opvallend genoeg niet de reden van zijn vertrek vandaag, volgens NS.

In het persbericht dat NS vanmiddag uitstuurde over de reden van het vertrek van Huges staat namelijk dat zijn vertrek samenhangt met een andere fraudezaak rond Veolia en Qbuzz, waarover NS zelf eind april al naar buiten trad. In het onderzoek naar deze zaak zou Huges onjuiste en onvolledige verklaringen hebben afgelegd. Dat is voor de Raad van Commissarissen (RvC) van NS aanleiding geweest het vertrouwen in hem op te zeggen. De RvC stelt dat er in dit onderzoek nieuwe feiten naar boven zijn gekomen. Nadat het vertrouwen was opgezegd, heeft Huges zijn ontslag aangeboden, aldus de verklaring.

Huges krijgt geen vertrekvergoeding mee. Huidig chief financial officer Engelhardt Robbe neemt tijdelijk waar als CEO van NS. Jeff Hoogesteger, de topman van NS-dochter Abellio, waarvoor Qbuzz het busvervoer in Limburg zou doen, is uit zijn functie ontheven. Ook hij krijgt geen ontslagvergoeding.

NS-top ontboden bij Dijsselbloem

Eerder vandaag heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de top van de NS ontboden na berichtgeving in De Telegraaf over mogelijke machtsmisbruik in Limburg. Huges zou een e-mail van concurrent Veolia doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz. Het gaat om een aan Huges gerichte mail met vragen van Veolia. NS-concurrenten Veolia en Arriva waren bij de strijd om het Limburgse openbaar vervoer afhankelijk van informatie van stationseigenaar NS. Het doorsturen van de Veolia-mail gaf Qbuzz een concurrentievoordeel.

De directe reden van het vertrek van Huges vandaag is dus een eerdere zaak rond Abellio/Qbuzz. Medewerkers van Abellio/Qbuzz kregen vertrouwelijke informatie van een ex-medewerker van concurrent Veolia. De aanbesteding is hierdoor niet eerlijk verlopen.

Huges is de tweede topman in twee jaar die vertrekt bij de NS. In juni 2013 stapte voorganger Bert Meerstadt op na een periode van grote technische problemen met de Fyra.