Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Muzikale vredeskaravaan

Er is een klein Twents dorpje dat tot diep in Afrika bekend is onder muzikanten: Hertme. Al bijna drie decennia lang programmeert een oud-tropenarts daar spannende, Afrikaanse muziek. Het festival is kleinschalig, draait volledig op de vrijwilligers van het dorp en vindt plaats in een mooi openluchttheater. Dit jaar is er onder meer Congolese soul te horen van Mbongwana Stars en komt de muzikale vredeskaravaan van het bedreigde Malinese Festival au Désert langs, met stergitarist Samba Touré. Bij wijze van uitzondering maakt het festival een uitstapje buiten Afrika, naar Haïti. De traditionele voodoomuziek van Chouk Bwa Libète belooft een van de hoogtepunten te worden.