Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

M.J. Brusseprijs naar boek over Jos van Rey

Jos van Rey tijdens zijn installatie als lid van de Provinciale Staten in Limburg. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Hans Goossen en Theo Sniekers hebben de Brusseprijs 2015 gewonnen, de prijs voor het beste journalistieke boek van 2014.

Dit heeft juryvoorzitter Ferry Mingelen gisteren bekendgemaakt op de ‘Avond van de Bijzondere Journalistiek’. Goossen en Sniekers ontvangen de prijs van € 10.000 voor hun boek El Rey – Van jager tot prooi.

Volgens het juryrapport onderstreept El Rey het belang van een kritische regionale pers:

“Onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers van Dagblad De Limburger/ Limburgs Dagblad roken onraad en lieten niet meer los. El Rey is een grondig uitgezocht en kundig verteld verhaal, dat zijn directe onderwerp – Jos van Rey en de Roermondse bestuurscultuur – ontstijgt en de kwetsbaarheid van onze lokale democratie blootlegt. De toon is kritisch, maar niet bevooroordeeld en ook de verdiensten van Van Rey komen aan bod. De jury waardeert extra dat de journalisten hun onderzoek tegen de verdrukking in hebben doorgezet. Als een man als Van Rey roept: “Het is oorlog’’, dan moet je stevig in je schoenen staan om je kritische speurtocht voort te zetten.”

De overige genomineerden waren Fréderike Geerdink, De jongens zijn dood. Een journalistieke reis naar de kern van de Koerdische kwestie in Turkije, Tom Kreling & Esther Rosenberg, Giftig krediet. De onvermijdelijke ondergang van SNS Reaal, Michel Krielaars, Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland, Wouter Laumans & Marijn Schrijver, Mocro Maffia. Geld, ambitie, hoogmoed en verraad in de onderwereld en Tjitske Lingsma, All Rise! De grote ambities van het Internationaal Strafhof en de weerbarstige werkelijkheid.