Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Lonen bij NS 5 procent omhoog in nieuwe cao

NS heeft overeenstemming bereikt met de bonden over een nieuwe cao die loopt tot oktober 2017. De lonen bij het spoorbedrijf gaan in die periode met in totaal ruim 5 procent omhoog. Dat hebben NS en de vakbonden CNV en FNV gisteren laten weten.

De nieuwe cao geldt voor ongeveer zestienduizend NS-medewerkers. Zij krijgen per 1 mei 2015 een loonsverhoging met 1 procent. Zowel begin volgend jaar als begin 2017 krijgen zij er nog eens twee procent bij.

Verder is een maximale fiscale reparatie van de pensioenen afgesproken, behouden oudere werknemers hun ouderendagen en geldt een werkzekerheidsgarantie tot en met januari 2019. De inhuur wordt de komende jaren met een vijfde teruggebracht.

NS gaat ook onderzoeken of ze de jeugdlonen kunnen verhogen. „Momenteel verdient een 18-jarige namelijk 350 euro minder dan een 23 jarige voor hetzelfde werk”, zegt cao-onderhandelaar Huub van den Dungen van FNV Spoor.

Het resultaat is moeizaam tot stand gekomen. Volgens de vakbond voor machinisten en conducteurs, VVMC, is er dertig uur onafgebroken onderhandeld. Onderhandelaar Evert Jan van Mheen van CNV: „We hebben niet alles bereikt wat we wilden, maar het belangrijkste is dat de nieuwe cao bijdraagt aan rust in een buitengewoon roerige periode bij NS.”

Ook NS is tevreden. Directeur personeelszaken Hans Hemels: „We hebben goede en verantwoorde loonafspraken gemaakt.” (ANP)