Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Koenders heeft “stevig” gesprek over MH17 in Rusland

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft vanavond in Moskou een “stevig gesprek” gehad met zijn Russische evenknie Sergej Lavrov over de ramp met vlucht MH17. Ook werd over het inreisverbod van Europese parlementariërs en het conflict in Oekraïne gesproken. Het is het eerste bezoek van Koenders sinds hij in oktober het stokje overnam van scheidend minister Frans Timmermans.

Minister Bert Koenders
Minister Bert Koenders Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft vanavond in Moskou een “stevig gesprek” gehad met zijn Russische evenknie Sergej Lavrov over de ramp met vlucht MH17. Ook werd over het inreisverbod van Europese parlementariërs en het conflict in Oekraïne gesproken. Het is het eerste bezoek van Koenders sinds hij in oktober het stokje overnam van scheidend minister Frans Timmermans.

Dat meldt persbureau ANP. Volgens Koenders heeft Lavrov “opnieuw bevestigd dat Rusland onverminderd staat achter wat eerder is afgesproken in resolutie 2166″. In die VN-resolutie is overeengekomen dat de personen die verantwoordelijk zijn voor het neerstorten van de MH17 worden opgepakt en berecht. Nederland leidt het onderzoek naar de oorzaak van het incident. Tot nu toe zijn van officiële zijde nog geen verdachten aangewezen. Koenders:

“Het zijn geen gemakkelijke gesprekken omdat we het op veel punten oneens zijn.”

MH17

De Boeing 777 van Malaysia Airlines stortte vorig jaar op 17 juli neer in rebellengebied in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het vliegtuig hoogstwaarschijnlijk is neergehaald met een Boek-raket, die werd afgevuurd uit het door pro-Russische separatisten beheerste gebied.

Tevens sprak Koenders over het conflict in Oekraïne. Rondom de stad Marinka, ten westen van rebellenbolwerk Donetsk, is de afgelopen dagen bijzonder heftig gevochten. De Oekraïense president Petro Porosjenko vreest dat de opstandelingen een groot offensief voorbereiden. Het Westen steunt de regering in Kiev en verdenkt Moskou van hulp aan de separatisten. Rusland ontkent dat in alle toonaarden.

Russische zwarte lijst

Vorige week maakte het Kremlin bekend dat drie Nederlandse parlementariërs Rusland niet meer in mogen. Het gaat om Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) en Kamerleden Michiel Servaes (PvdA) en Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren). Het inreisverbod is een reactie op de sancties die de Europese Unie instelde nadat Rusland de Krim had geannexeerd.

Koenders heeft vanavond zijn beklag gedaan over de Russische actie en aangedrongen op “volledige transparantie”. Hij wil dat Moskou laat weten welke mogelijkheden Van Baalen, Bontes en Servaes hebben om in bezwaar te gaan. Eerder liet Rutte al weten “woedend” te zijn over het besluit van het Kremlin.

Naast het Nederlandse drietal staan nog 86 andere Europese politici en militairen op de Russische zwarte lijst. Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement noemde de lijst “onaanvaardbaar”. Onder meer de Belgische Guy Verhofstadt, leider van de liberalen in de Europese Unie, de Estse minister Urmas Reinsalu van Justitie en de Britse voormalige vicepremier Nick Clegg komen het land niet meer in.