Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Broer van Hofstadlid gesneuveld

Ex-terrorismeverdachte Jermaine W. is vermoedelijk omgekomen in Syrië of Irak. De familie van de Syriëganger is gisteren geïnformeerd over zijn dood. W. zou in het Midden-Oosten actief zijn voor de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

W. werd voorheen verdacht van lidmaatschap van de extremistische Hofstadgroep. Op zijn werk werd een tekening gevonden waaruit zou blijken dat hij een moord beraamde op toenmalig Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. In 2006 werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Zijn broer Jason W. werd wel veroordeeld als Hofstadgroeplid. Hij kreeg dertien jaar cel.

Voor zijn vertrek naar Syrië woonde Jermaine W. in Amersfoort, waar hij in contact stond met radicale moslimgezinnen uit Huizen. Samen met hen leidde W. een onderwijsstichting voor les in de Arabische cultuur, zo bleek eerder uit onderzoek van deze krant. De Huizense gezinnen wilden volgens de geheime dienst AIVD vorig jaar naar Syrië vertrekken, maar werden op het laatste moment tegengehouden. Hun kinderen werden uit huis geplaatst. W. was bang dat ook zijn kinderen zouden worden afgepakt en vertrok kort daarop naar Syrië met zijn vrouw en hun kinderen van 2, 4 en 6 jaar. Volgens bronnen stuurde W. vanuit Syrië een bericht: „Eindelijk zijn mijn kinderen veilig.”

Of W. echt dood is, moet blijken. Het gebeurt vaker dat Syriëgangers worden doodverklaard terwijl zij nog leven, zodat zij buiten het zicht van de opsporingsdiensten kunnen terugkeren. Er zouden al zeker dertig Nederlandse Syriëgangers zijn gesneuveld. Deze week maakten de VS bekend dat er minstens 10.000 IS-strijders zijn gedood sinds de internationale coalitie bombardementen uitvoert.