Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Oorlog

Is IS nu ook al opgerukt tot de Gazastrook?

IS in de Gazastrook Deze week werden raketten afgevuurd vanuit Gaza door Omar-brigades, sympathisanten van IS.

Een Palestijnse jongen maakt de stoep schoon na Israëlische bombardementen deze week op de militaire basis van Hamas. Foto MOHAMMED ABED/AFP
Een Palestijnse jongen maakt de stoep schoon na Israëlische bombardementen deze week op de militaire basis van Hamas. Foto MOHAMMED ABED/AFP

Is Islamitische Staat (IS), de terreurgroep in Syrië en Irak met filialen in Nigeria en Egypte, nu ook al opgerukt naar de Gazastrook?

Woensdagavond werden er vanuit Gaza enkele raketten afgeschoten op Israël. Deze beschietingen werden opgeëist door de Omar-brigades, een groep die met IS sympathiseert.

Zijn deze brigades daadwerkelijk onderdeel van IS? En hoe reageerde Hamas? Vijf vragen over IS in de Gazastrook.

1 Zijn de Omar-brigades daadwerkelijk onderdeel van IS?

Volgens enkele deskundigen in Gaza delen de Omar-brigades, die enkele honderden leden tellen, vooral hun ideologie met Islamitische Staat. Maar de leden komen uit Gaza. Het is dus niet zo dat IS-strijders uit andere landen naar Gaza komen. Dit is praktisch ook bijna onmogelijk: ze zouden hooguit binnen kunnen komen via Egypte, en die grensovergang is vrijwel helemaal dicht.

2 Zijn ze gevaarlijk?

Vooralsnog lijkt het er niet op dat ze zich ook van dezelfde methoden bedienen als hun geestverwanten in Syrië en Irak. Er is geen sprake van aanvallen of moordpartijen op westerlingen, en ook de christenen in Gaza lijken veilig. Wel zijn ze klaarblijkelijk in staat om raketten af te vuren op Israël. Daarbij vielen overigens geen slachtoffers.

3 Wat drijft hen?

Mohammed Hijazi, een politiek analist uit Gaza, legt een link met de uitzichtloze situatie van veel jongeren in de kuststrook. Gaza kent de hoogste jeugdwerkloosheid ter wereld, blijkt uit een recent rapport van de Wereldbank. Zes op de tien jongeren zitten zonder werk. Sommigen van hen, zegt Hijazi tegen de website Al-Monitor, zijn via berichten en filmpjes op internet in aanraking gekomen met het gedachtegoed van IS en zien daarin wellicht hoop op een betere toekomst.

4 Hoe reageert Hamas?

Sinds 2007 is Hamas de facto de baas in de Gazastrook. Dit wil deze Palestijnse groep graag zo houden. Sowieso zijn Hamas en IS geen vrienden, aangezien Hamas mede gefinancierd wordt door shi’itische vijanden van IS. Een andere Gazaanse politiek analist, Talal Okal, zegt over de telefoon dat Hamas de concurrentie scherp in de gaten houdt. „Ieder van hen wordt gevolgd door Hamas. Hun bewegingsvrijheid is dus zeer beperkt.”

Enkele dagen geleden kwam een van de IS-sympathisanten om het leven, volgens Hamas nadat hij zich had verzet bij zijn arrestatie. De afgevuurde raketten op Israël zouden een vergeldingsactie zijn voor deze dode. Israël houdt Hamas immers verantwoordelijk voor het naleven van het staakt-het-vuren dat beide partijen in augustus vorig jaar overeenkwamen na de Gaza-oorlog, waarbij meer dan tweeduizend mensen om het leven kwamen. Daarom reageerde Israël gisteren ook meteen, met bombardementen op onder meer een Hamas-trainingscentrum.

5 Zijn er nog andere groeperingen in Gaza actief?

De belangrijkste andere groepering die om de macht in Gaza strijdt, is de Islamitische Jihad. Net als Hamas heeft deze beweging de vernietiging van de staat Israël als doel. Aanvankelijk leek de Islamitische Jihad de laatste jaren aan kracht te winnen in Gaza. Hamas leed zwaar onder het vernietigen van honderden smokkeltunnels door Egypte, terwijl de Islamitische Jihad veel geld kreeg uit Iran. Maar de volgens de laatste berichten zou Iran hier weer mee zijn opgehouden.