Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Speelfilm

In opstand tegen alles

Tv-recensent Hans Beerekamp selecteert elke week twee documentaires van NPO Doc die de moeite waard zijn. Deze week twee films over rebellie. Meediscussiëren? #NRCdoc.

Door Hans Beerekamp

Zo sterk als de nieuwe reeks korte documentaires in de reeks Teledoc Campus begon met Judith de Leeuws Bademeisters, zo sterk is ook het einde. In extreme close-ups geeft Laura Hermanides in Geef Me ‘s Ongelijk (NCRV) alle ruimte aan de redeloze opstandigheid van de 15-jarige Julius. Hij woont in Amsterdam-Zuid, heeft alles wat zijn hartje begeert, is reteslim en weet dat maar al te goed van zichzelf. Toch is hij permanent boos, op alles en iedereen.

De film begint met een tirade tegen Arabieren, socialisten, kapitalisten, fascisten, eigenlijk alles wat niet anarchistisch is. Ook domheid is een voortdurende bron van ergernis. Julius windt zijn ouders om de vinger, maar zeker ook de docenten en begeleiders op school. Als hij weer eens uit de bocht is gevlogen, weet hij precies hoe hij deemoed moet acteren, zijn excuses aanbieden en zijn leven beteren. Blowen? Nee, uiteraard alleen in het weekend!

Je kunt in deze rebel without a cause naar believen het einde van een beschaving zien, maar misschien ook wel het begin van een nieuwe. En wellicht is er gewoon niets nieuws onder de zon.

Ruim dertig jaar geleden maakte de VPRO de documentairereeks Donkere Wolken Boven het Paradijs, over het einde van de welvaartsstaat zoals we die toen dachten te kennen. Frank Wiering portretteerde in Ratten Jenny (1982) een Berlijns punkmeisje, een stuk ouder dan Julius en met een verleden, dat ze voor een deel in de gevangenis doorbracht, wegens mishandeling van een wetsdienaar.

Wierings camera volgt haar in nachtelijke wandelingen langs de Muur, met een onafscheidelijke witte rat op de schouder, “mijn zuster”. Op de geluidsband horen we de revolutionaire muziek van Hanns Eisler als contrapunt. Want ook deze rebellie lijkt niet erg gericht tegen machthebbers, maar een diffuse dwarsheid, waarbij vooral de “spitsburgers” het moeten ontgelden. Want die verhinderen deze piraat Jenny te leven zoals zij dat wil. Denkt ze.

Het bleek niet het einde der tijden.

Laura Hermanides (Amsterdam, 1988) studeerde in 2012 af aan de Filmacademie in Amsterdam met een essayistische documentaire over haar generatie: Wij Zijn Er Klaar Voor. Ook maakte ze een korte film over een kunstwerk van haar moeder, Barbara Broekman, en assisteerde ze Heddy Honigmann bij Om de Wereld in 50 Concerten.

Frank Wiering (Hengelo, 1947) begon in 1972 items te maken voor Het Gat van Nederland. Hij maakte honderden films en programma’s voor de VPRO, zoals De Nieuwe Mens (over Bhagwan) en Ja Dat Was Høken. 40 Jaar Normaal. Ook maakte hij de speelfilm Andy, Bloed en Blond Haar en was hij tv-hoofdredacteur van de VPRO en eindredacteur van Tegenlicht.