Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

‘Ik bewonder de woede van Antjie Krog’

Een schrijver of dichter vertelt over zijn of haar boekensmaak. Deze week Anne Vegter. Ze treedt op bij Poetry International.

Welk boek bent u nu aan het lezen? „De dichtbundels Wachtkamers van Saskia Stehouwer en Regen kosmos, kamerplant van Anne Broeksma lees ik door elkaar heen.”

Waar leest u het liefst?

„Aan de keukentafel. Daar is het licht het beste en heb ik een prettig uitzicht op ons tuintje. Bovendien zorgen de keukenstoelen voor een actieve houding. Belangrijk voor mij, omdat ik veel in jury’s zit. Ik lees dus niet vaak ter ontspanning. Een vorm van mishandeling eigenlijk.”

Welke schrijver benijdt u?

„Als je kunt bewonderen, heb je niet de neiging om anderen het talent te misgunnen. Ik bewonder de lyriek, beeldkracht en woede van Antjie Krog.”

Wanneer stopt u met het lezen van een boek?

„Als de telefoon gaat. Sinds ik Dichter des Vaderlands ben, leef ik in de antwoordstand: altijd klaar om op vragen in te gaan. Ik wil nu proberen wat minder available te zijn. Mijn laptop gaat niet meer voor 9:00 open. Tussen 7:00 en 9:00 ontbijt, mediteer en lees ik. Lezen hoort bij de daily shit waar mijn dag mee begint.”

Zit er een systeem in uw boekenkasten?

„Ik heb vier kasten van verschillende groten. Eén kast met romans, een andere met poëzie. Een kinderboekenkast. Dan zijn er nog planken met klassiekers, psychologie, filosofie. Dit lijkt overzichtelijk en ik heb er lang over gedaan om een systeem te verzinnen. Maar ik zet de boeken die ik uit mijn kasten pluk nooit terug. Dus is het alsnog chaotisch. Overal liggen stapels op de grond.”

Wie is uw favoriete schrijver?

„Una Zurn. Haar De man in Jasmijn is een boekje dat ik al twintig jaar met me meeneem en nooit mag kwijtraken. Het boek is een verslag van iemand die langzaam in een psychose terechtkomt. In mijn jeugd heb ik een periode van dissociatie meegemaakt: in een soort psychose ging ik een deur door en kwam in een andere wereld terecht. Ik heb daarna vaak getwijfeld of dit wel gebeurd was. Dit boekje bevestigde dat die dissociatieve ervaring geen verzinsel was.”

Herleest u boeken?

„Ik sla heel veel bundels open als ik iets nieuws maak. Ter inspiratie. Mijn collega’s kunnen me soms heel goed helpen met het vinden van een bepaalde toon. Toen ik als Dichter des Vaderlands het gedicht schreef over de ramp met de MH17, tipte iemand de Poolse dichters. Die zijn goed in het rouwen.”

Welke schrijver is ten onrechte in de vergetelheid geraakt?

„Te weinig jonge en oude mensen kennen de grote dichter Hans Faverey. Zijn gedicht ‘Ball. Say ball’ heeft een cultstatus. Hij schreef gedichten als scherpgeslepen diamanten. Daar word je blij van.”

Wat is het eerste boek dat u als kind las? Dat u zich kunt herinneren tenminste.

„Mijn lievelingsboek was Wij uit Bolderburen van Astrid Lindgren. Maar ik denk trouwens dat het me is voorgelezen. Mijn eerste eigen gelezen boek heette: De zwarte speelgoedman. Een kinderboek mocht toen zo heten! Andere tijden.”

Welk boek hebt u tot uw eigen schande nog niet gelezen?

„De vertaling die Bindervoet en Henkes hebben gemaakt van James Joyce’s Finnegan’s Wake. Af en toe graas ik door een paar regels van een bladzijde. Ik zal het nooit uitlezen. Niet erg hoor.”

Wat is het eerstvolgende boek dat u gaat lezen?

„De bundel Medeweten van Krog. Het zijn de nieuwste vertalingen van haar gedichten. Ze droeg eruit voor tijdens de Poezieweek 2015. Heel persoonlijke poëzie.”