Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Hockey

Hockeyers beginnen met overwinning op Egypte

De Nederlandse hockeyers zijn hun kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) begonnen met een ruime overwinning op Egypte. In Buenos Aires werd het gisteravond 4-0 voor de ploeg van bondscoach Max Caldas.

Nederland moet olympische kwalificatie afdwingen tijdens de halve finales van de Hockey World League. Om zeker te zijn van Rio moet de ploeg in de Argentijnse hoofdstad bij de eerste drie eindigen. Aan de halve finale inBuenos Aires doen tien landen mee.

Nederland, een jaar geleden WK-finalist, kwam moeizaam op gang tegen Egypte, de nummer twintig op de wereldranglijst. Hoewel Nederland vaak doordrong in de Egyptische cirkel creëerde de ploeg weinig echte kansen. Pas vlak voor rust bracht Bob de Voogd zijn ploeg op voorsprong.

Die openingstreffer gaf enige lucht, maar het Nederlandse spel oogde stroef. Ook de strafcorner van Mink van der Weerden liep niet. Maar Egypte was te zwak om zelf iets te kunnen uitrichten tegen Nederland.

Dankzij een prachtige backhand van Seve van Ass kwam de ploeg vlak na de pauze op 2-0. Pas in de slotfase liep Nederland weg bij Egypte. Van der Weerden pushte acht minuten voor tijd wel een corner binnen, waarna De Voogd met zijn tweede treffer de 4-0 op het bord zette.

Nederland speelt morgen het tweede groepsduel tegen Zuid-Korea. Zondag volgt de ontmoeting met Nieuw-Zeeland.