Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Heb je het nu al warm? Blijf dan vooral weg uit Den Haag

Warm hè? Vandaag is het officieel een tropische dag in Nederland. En als je in Den Haag woont, is het nog veel heter. Waarom? Door de hitte-eilanden. “Huizen en gebouwen warmen op gedurende de dag en houden de warmte vast in de straten.” Een warmtekaart.

Warm hè? Vandaag is het officieel een tropische dag in Nederland. Officieel, want dat is het pas als ook in De Bilt de temperatuur van 30 graden Celsius bereikt is. In Maastricht gebeurde dat vanmorgen al.

Én, naar alle waarschijnlijkheid, in Den Haag.

Waarom? Door de hitte-eilanden. Den Haag heeft veel van zulke eilanden: stukken dichtbebouwd gebied waar het veel warmer is dan op het platteland, zo schrijven NRC-redacteuren Marije Willems en Arlen Poort in NRC Handelsblad (€). Op een warme dag als vandaag kan het in deze delen van de stad tot wel 8 graden warmer worden. Dat komt door veel steen - Den Haag kent de dichtstbevolkte wijken van het land - en weinig groen.

Lees ook in NRC Handelsblad: Elke stad heeft zo zijn hitte-eilanden (€)

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Klik op de kaart om een groter exemplaar te bekijken.

stralingswarmte

In bijna alle Nederlandse steden komen hitte-eilanden voor. “Zelfs in dorpjes”, zegt onderzoeker Natalie Theeuwes, die dit jaar promoveert aan de Universiteit van Wageningen op de oorzaak van dit fenomeen. Bij veel zon en weinig wind kunnen de temperatuurverschillen binnen de stad flink oplopen. In de nacht zijn de verschillen het grootst. Uit NRC (€):

“Huizen en gebouwen warmen op gedurende de dag en houden de warmte vast in de straten door middel van straling”, aldus Theeuwes. Uit haar onderzoek blijkt: hoe hoger de gebouwen en hoe smaller de straatjes, des te kleiner is het warmte-eiland­effect in de zomer. “Dat komt door alle schaduw. In de winter is het precies andersom. Dan houden die smalle straatjes juist hitte vast.”

feiten en cijfers

  • Vorig jaar kwam de eerste officiële tropische dag wat later, op 18 juli, schrijft Weeronline;
  • De eerste échte tropische dag (dus 30 graden Celsius in De Bilt, sinds het meten is begonnen) was 5 mei 1916;
  • Gemiddeld kent Nederland maar vier tropische dagen.

Kun je er nu al niet meer tegen? Een troost: de dag eindigt met onweer.