Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Grote hack bij Amerikaanse overheidsinstantie

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid maakte bekend dat het Office of Personnel Management (OPM), dat gegevens verzamelt van zo'n vier miljoen ambtenaren, is gehackt.
Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid maakte bekend dat het Office of Personnel Management (OPM), dat gegevens verzamelt van zo'n vier miljoen ambtenaren, is gehackt. Foto AP/ Manuel Balce Ceneta

Hackers hebben met een grote cyberaanval de computers van een belangrijke Amerikaanse overheidsinstantie weten binnen te dringen. Het gaat om het Office of Personnel Management (OPM), dat de gegevens van zo’n vier miljoen huidige en voormalige medewerkers van de federale overheid verzamelt, schrijft persbureau Reuters.

De aanval is twee weken geleden ontdekt, maar is gisteravond laat pas naar buiten gebracht. De getroffen systemen en data bevinden zich in het datacentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken, een centrum dat gedeeld wordt door meerdere federale instanties. Het is volgens een functionaris onduidelijk of data van andere overheidsinstanties zijn getroffen.

China

Onduidelijk is nog wie er achter de aanval zit. Volgens Amerikaanse functionarissen is in ieder geval een “buitenlands(e) entiteit of land” verantwoordelijk. Senator Susan Collins, lid van het inlichtingencomité in de Senaat, zei volgens AP dat de verdenking bij hackers in China ligt.

Die verdenking heeft de Chinese ambassade in Washington “niet verantwoord en contraproductief” genoemd. Een woordvoerder zei dat China vele pogingen heeft gedaan om cyberaanvallen tegen te gaan en dat het moeilijk is zulke aanvallen te volgen als ze vanuit het buitenland komen.

Maatregelen

Het OPM is al eens eerder slachtoffer geworden van een cyberaanval, net als verscheidene computersystemen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds de hack heeft het OPM extra veiligheidsmaatregelen genomen.