Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Bouw

Grondeigenaar ‘provoceert’ culturele broedplaats ADM

Bewoners van het ADM-terrein, een creatieve broedplaats in het Westelijk Havengebied, zijn in een verhevigde juridische strijd verwikkeld met Chidda Vastgoed, eigenaar van de grond. Sinds maart zijn door het vastgoedbedrijf drie juridische procedures gestart om het terrein te ontruimen, waarvan de meest recente gisteren.

Dat is niet het enige. „Maandag stond er opeens een graafmachine voor het terrein, gestuurd door Chidda”, zegt Anneke Teepe, één van de 130 bewoners en gebruikers van ADM. „Ze wilden een stuk wilde natuur vrijmaken om een bouwweg aan te leggen. Terwijl dit het broedseizoen is.” Na tussenkomst van de politie werd de graafmachine weggestuurd. „We zien deze actie als provocatie. Er is geen bouwvergunning voor die locatie.”

Met kort gedingen en een bodemprocedure probeert Chidda Vastgoed toestemming te krijgen om het terrein te inspecteren en op den duur te ontruimen, om het als scheepswerf te verhuren. „De gebruikers zitten er illegaal en Chidda wil haar eigendom weer ter vrije beschikking hebben om dit commercieel te doen gebruiken”, zegt advocaat Ton Bakhuijsen.

Het terrein werd sinds de jaren tachtig gekraakt en in 2007 gelegaliseerd. De juridische strijd over het terrein woedt al die tijd al. „Veel culturele vrijplaatsen zijn al verdwenen. Het zou doodzonde zijn als door complexe eigendomsverhoudingen de waardevolle bijdrage van ADM (..) verloren zou gaan”, schrijft de culturele vrijplaats in een brandbrief aan de gemeente.