Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Griekse regering wankelt na ‘eindbod’ geldschieters

Voor Griekse regeringspartij Syriza is het ‘eindbod’ van de voornaamste geldschieters niet aanvaardbaar.

De Griekse premier Tsipras is in eigen land in zwaar politiek weer terechtgekomen. Vandaag debatteert het Griekse parlement over de concessies die internationale geldschieters verwachten. Zijn hele partij is tegen.

Te midden van het tumult heeft de Griekse regering besloten om een betaling (300 miljoen euro) die het vandaag aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moest doen uit te stellen tot eind deze maand. Ook de betalingen van volgende week worden tot een betaling van in totaal 1,6 miljard euro gebundeld. Het IMF-statuut staat dit toe, maar het is een zeer ongebruikelijke stap. Zambia maakte dertig jaar geleden voor het laatst gebruik van deze mogelijkheid.

Woensdagnacht was Tsipras in Brussel om te praten over een voorstel dat eerder deze week door de belangrijkste geldschieters, het IMF en de Europese Centrale Bank (ECB), was opgesteld. Maar binnen zijn regeringspartij Syriza stuit dit voorstel op zo veel verzet, dat nieuwe verkiezingen dreigen. Dit accepteren komt neer op „onderwerping aan een neoliberale shocktherapie en kolonialisme”, zeiden regeringsprominenten gisteren. Het gaat tegen hun verkiezingsbeloften in en bevat geen toezeggingen over toekomstige schuldverlaging.

Door het IMF niet te betalen koopt Tsipras tijd, maar voor zijn geloofwaardigheid is het niet goed. Hij geeft voortdurend tegenstrijdige signalen af om zowel de geldschieters als zijn achterban te vriend te houden. Na het nachtelijke overleg in Brussel verklaarde de premier nog dat men zich „geen zorgen” moest maken over de aflossing, suggererend dat er zou worden betaald. Mogelijk is de stap ook bedoeld om geldschieters schrik aan te jagen en extra concessies af te dwingen. Kern van de deal is dat Griekenland minder snel hoeft te bezuinigen, als het pijnlijke hervormingen (van onder meer pensioenen) en prijsverhogingen (elektriciteit, medicijnen) accepteert.

In het Griekse parlement moet vandaag duidelijk worden of Tsipras nog speelruimte heeft. Een fractie binnen Syriza is openlijk voor uittreding uit de eurozone, maar de meerderheid van de bevolking is tegen. Oppositieleider Antonis Samaras, de vorige premier, verwijt Tsipras ‘kiezersbedrog’, doordat hij Grieken heeft laten geloven dat hij het IMF en de Europese Unie over zou kunnen halen tot schuldverlaging. Nu komt Tsipras volgens Samaras met een nog slechtere deal, dan waar zijn conservatieve regering in december al ‘nee’ tegen zei. De oppositie is tegen nieuwe verkiezingen en vindt dat Syriza nu maar verantwoordelijkheid moet nemen.

Athene hoopt vurig op een politiek gebaar van EU-regeringsleiders. De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, riep de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren in op om een „toespraak van hoop” te houden. Volgens hem is hoop „het ontbrekende ingrediënt”. Tsipras had gisteravond telefonisch overleg met Merkel,aar dat heeft voor zover bekend niets concreets opgeleverd.