Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Griekse premier Tsipras wijst “absurd” voorstel schuldeisers af

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft in een toespraak voor het parlement gezegd dat hij niet kan ingaan op het “absurde” voorstel van de schuldeisers en dat hij hoopte dat het voorstel wordt teruggenomen. Tsipras noemde de voorstellen “niet realistisch”.

De Griekse premier Alexis Tsipras tijdens zijn speech voor het parlement.
De Griekse premier Alexis Tsipras tijdens zijn speech voor het parlement. Foto Reuters / Alkis Konstantinidis

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft in een toespraak voor het parlement gezegd dat hij niet kan ingaan op het “absurde” voorstel van de schuldeisers en dat hij hoopte dat het voorstel wordt teruggenomen, meldt persbureau Reuters. Tsipras noemde de voorstellen “niet realistisch”.

Tsipras kreeg deze week een voorstel vol compromissen door de schuldeisers gepresenteerd, met onder andere privatiseringen en pensioenhervormingen. Hij zei dat het voorstel dat Athene eerder deed de “enige realistische basis was” voor een deal. Verder zei Tsipras dat Europa niet begreep dat het onmogelijk was om nóg meer bezuinigingen door te voeren.

“De Griekse regering kan niet instemmen met absurde voorstellen.”

Wel zei Tsipras dat hij er zeker van was dat een akkoord dichterbij is dan ooit, omdat in het Griekse voorstel rekening gehouden is met de eisen van schuldeisers.

Uit een opiniepeiling bleek eerder vandaag dat bijna de helft van de Grieken wil dat het akkoord met de schuldeisers gesloten wordt. Zo’n 35 procent wil dat het voorstel wordt afgewezen. Binnen regeringspartij Syriza heerst weerstand tegen de voorstellen van de EU. Door in te stemmen met de plannen, zou Tsipras de afspraak om bezuinigingen te stoppen, schenden. Tspiras wil een combinatie van bezuinigingen en schuldenverlichting.

Lees ook in NRC Handelsblad: De trukendoos van de Griekse regering raakt langzamerhand leeg (€)