Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

‘Gepeste’ Friese PVV’er wil dat haar fractievoorzitter opstapt

Jitske Eizema werd met voorkeurstemmen gekozen. Ze wil dat haar fractievoorzitter vertrekt. „Ik ben het enige goede PVV-lid.”

Jitske Eizema
Jitske Eizema

Er is bonje binnen de vierkoppige Friese PVV-Statenfractie. Fractielid Jitske Eizema (58) uit Leeuwarden eist dat fractievoorzitter Max Aardema opstapt. Ze vindt dat hij niet integer handelt en haar uitsluit van informatie. „Pestgedrag”, vindt ze.

Eizema stond als zevende op de lijst, maar kreeg 1.963 voorkeursstemmen. Ze verklaart dat ze direct daarna door Aardema „onder hevige druk” is gezet. „Aardema belde dat hij me wilde spreken. Ik dacht dat hij met bloemen aan zou komen, maar hij praatte op me in dat ik mijn zetel moest opgeven. Ze wilden me eruit werken.”

Volgens Eizema heeft Aardema in haar „verleden gegraven” en haar ex-man gebeld. Aardema izou haar negeren en fractievergaderingen verplaatsen naar de dinsdag: de avond dat hij altijd in een koor zingt. Verder zou ze geen berichten mogen posten op de Facebook-pagina van de Friese PVV. Ze beschuldigt hem er verder van dat hij haar mailtjes – over haar privésituatie – aan de twee andere PVV-Statenleden heeft doorgestuurd. Ze heeft hierover een klacht ingediend bij de integriteitscommissie van de provincie.

Eizema zegt niet meer met Aardema om tafel te willen. De fractievergaderingen mijdt ze. Ze wil dat Aardema vertrekt. „Ik ben klaar met hem.” Zelf opstappen doet ze niet. „Ik ben het enige goede PVV-lid.” Aardema „schaamt zich voor Wilders. Wilders kwam begin mei op bezoek, maar dit hield Aardema buiten de publiciteit.”

PVV-Kamerlid Harm Beertema, door Eizema ingelicht over de kwestie, vindt het „ontzettend jammer” dat zij zich genegeerd voelt. „Eizema is een moeilijke mevrouw, die haar eigen ideeën heeft. In welke zin moeilijk? Daar doe ik verder geen uitspraken over. Ze maakt onderdeel uit van de fractie en blijft daar welkom. Het is ontzettend jammer dat ze dit allemaal zo ervaart. De PVV wil met haar door.”

Fractielid Cees Riezebos zegt „nooit gemerkt” te hebben „dat Eizema buitengesloten wordt”. Aardema was gisteren en vanmorgen niet bereikbaar.