Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

FrieslandCampina schrapt bijna 400 banen in Nederland

De komende drie jaar verdwijnen 335 tot 375 banen bij zuivelbedrijf FrieslandCampina. De arbeidsplaatsen worden geschrapt op de productielocaties in Beilen en Leeuwarden. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

De banen verdwijnen volgens FrieslandCampina omdat het bedrijf er de afgelopen jaren in is geslaagd de productiecapaciteit uit te breiden en efficiënter te werken. De extra medewerkers die tijdens dat proces nodig waren, zijn nu boventallig geworden.

De ingreep is volgens de onderneming nodig om concurrerend te blijven. De banen op de locaties zullen bedrijfsbreed gaan verdwijnen.

In Beilen komen 210 tot 230 van de in totaal 767 arbeidsplaatsen te vervallen. Van hen hebben 80 tot 90 werknemers een contract voor onbepaalde tijd. 115 tot 125 personen hebben een tijdelijk contract of werken via een uitzendbureau. De resterende circa 15 betreft natuurlijk verloop.

Bij de locatie in Leeuwarden verdwijnen de komende drie jaar tussen de 125 en 145 van de huidige 852 arbeidsplaatsen. Hier gaat het om 60 tot 70 vaste werknemers en 40 tot 45 uitzendkrachten of personen met een tijdelijk dienstverband. Bij zo’n 25 plaatsen gaat het in Leeuwarden om natuurlijk verloop.

Bij FrieslandCampina werken wereldwijd 22.000 mensen. Voor de 140 tot 160 vaste werknemers die hun baan verliezen geldt het sociaal plan van FrieslandCampina. (ANP)