Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Frankrijk over commotie Orange: wij zijn tegen een boycot van Israël

Het logo van Orange in een winkelcentrum in Jeruzalem.
Het logo van Orange in een winkelcentrum in Jeruzalem. Foto Reuters/ Ronen Zvulun

Frankrijk is tegen welke boycot dan ook van Israël, heeft minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius benadrukt in de hoop de Israëlische gemoederen te sussen nadat telefoonprovider Orange bekendmaakte te stoppen met zijn diensten in het land. De topman gaf daar politieke redenen voor, en dat leidde tot grote woede in Israël.

Orange-topman Stephane Richard zei eerder deze week dat hij, als hij dat kon, per direct het contract met het bedrijf Partner, die de diensten van Orange in Israël verzorgt, zou opzeggen, maar dat hij gebonden is aan een contract. Als reden gaf hij “gevoeligheden met betrekking tot Arabische landen” aan.

Orange zou het bekendste en grootste bedrijf tot nu toe zijn dat zou zwichten voor de druk van een internationale beweging die oproept tot boycots in Israël vanwege de illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu keurde de uitspraken van Richard in felle bewoordingen af en vroeg van de Franse regering om “publiek afstand te nemen van het treurige statement en de treurige actie van een bedrijf waarvan de Franse regering deels eigenaar is”. De regering heeft een aandeel van 13,45 procent in Orange.

Orange: nee, het is een commerciële beslissing

Dat doet de regering nu ook, al is het ten dele. Boycots keurt ze af, zei Fabius vandaag, maar Orange heeft wel het recht om zijn eigen commerciële beleid te bepalen.

Orange had in een nieuwe verklaring inmiddels al afstand genomen van een mogelijk politiek ingegeven terugtrekking uit Israël en gezegd dat het bedrijf simpelweg niet meer in landen actief wil zijn waar het zelf geen provider is, zoals daar het geval is. De beslissing is volgens Orange “conform het merkbeleid”, schrijft persbureau AP. Orange heeft bovendien “geen aanleiding om deel te nemen aan een debat van politieke aard”.