Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

FIFA kocht Ierse rechtszaak af na ‘de hand van Henry’

De wereldvoetbalbond (FIFA) betaalde Ierland 5 miljoen euro na de oneerlijke uitschakeling voor het WK.

De handsbal van Thierry Henry.
De handsbal van Thierry Henry. Foto AFP

Ze vochten als leeuwen en lieten de hele natie dromen van een WK. De Ierse voetballers waren in 2009 op weg om zich ten koste van grootmacht Frankrijk te kwalificeren voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika, in de zomer van 2010. Tot een novemberavond in Parijs.

De Fransman Thierry Henry brak met zijn handsbal in de verlenging de harten van alle Ieren. „Hij speelde vals”, schreven de Ierse kranten over de manier waarop Henry zorgde dat de bal in het veld bleef, waardoor zijn ploeggenoot William Gallas kon scoren. Het ontging de Zweedse scheidsrechter Martin Hansson en zijn collega’s. Dat betekende dat Frankrijk door de 1-1 alsnog naar het WK in 2010 ging, en niet Ierland.

„We zijn bestolen van de overwinning op het WK door de hand van Henry”, kopte de Ierse editie van de krant de Daily Mirror op de voorpagina.

De Ieren eisten bij de wereldvoetbalbond FIFA dat het duel overgespeeld zou worden. Ze spraken zelfs van een complot. Robbie Keane, de aanvoerder van Ierland, vermoedde dat de Europese voetbalbond UEFA en de FIFA juist de ‘grote’ voetballanden op het WK wilden hebben. „Daar zullen ze wel zitten te applaudisseren na dit resultaat”, zei Keane woedend na het duel. „Waarschijnlijk hebben [UEFA-baas] Platini en [FIFA-baas] Blatter elkaar even ge-sms’t. Zij zijn vast zeer tevreden met deze uitslag.”

De wedstrijd werd niet overgespeeld. Ierland moest zich neerleggen bij de oneerlijke uitschakeling. Nu de beerput van de FIFA open lijkt te gaan als gevolg van het uitgebreide corruptie-onderzoek, blijkt ook waarom de discussie over deze bewuste handsbal zo snel werd gesmoord. Om een arbitragezaak met Ierland te voorkomen, betaalde de FIFA vijf miljoen euro aan de Ierse voetbalbond. Als zwijggeld.

John Delaney, voorzitter van de Ierse bond (FAI), bevestigde gisteren de betaling bij de Ierse nationale omroep. „We waren er zeker van dat we juridisch een sterke zaak hadden”, zei Delaney. „Dat merkten we ook aan FIFA-baas Sepp Blatter, die wat lacherig deed naar ons, maar we kwamen met hem wel tot overeenstemming over een betaling. Het was een legitieme deal die goed was voor ons.”

Ook de FIFA bevestigt de betaling. Volgens de bond was het geld een lening voor de bouw van een nieuw stadion. „Het was de bedoeling dat Ierland de lening zou terugbetalen als het zich zou kwalificeren voor het WK van 2014. Ierland plaatste zich niet en dus besloot de FIFA de lening om te zetten in een gift”, luidt de verklaring.