Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

EHRM: comabehandeling Fransman mag worden gestaakt

Viviane Lambert, de moeder van Vincent Lambert.
Viviane Lambert, de moeder van Vincent Lambert. AFP / Francois Nascimbeni

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vindt dat de comabehandeling van de fransman Vincent Lambert mag worden gestaakt. Dat meldt persdienst AFP. Zijn zaak zorgde voor een hevige discussie over euthanasie in Frankrijk.

Lambert, een psychiatrisch verpleegkundige, is sinds een ernstig motorongeluk zeven jaar geleden bijna volledig verlamd. Hij kan alleen zijn ogen nog bewegen. Lamberts vrouw, zijn neef en zussen willen euthanasie plegen, maar zijn gelovige ouders, een broer en een zus verzetten zich daartegen. Meerdere rechters hebben zich over de zaak uitgesproken, die voor de Fransen is uitgegroeid tot het symbool voor de gebrekkige euthanasiewetgeving in hun land.

“Hem laten sterven is de laatste proeve van liefde die ik hem kan brengen”, zei Rachel Lambert, zijn vrouw, eerder. Maar zijn moeder verwoordde het anders: “Mijn zoon is geen stuk groente.” Ze vindt dat hij slechts gehandicapt is.

Onze correspondent Peter Vermaas op Twitter:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De zaak Lambert heeft tot debat over euthanasie geleid, maar is in feite een familieruzie: ouders staan tegenover vrouw wbt doorbehandelen.

Verschillende rechters spraken zich uit

Het hoogste Franse rechtscollege oordeelde vorig jaar dat zijn behandeling mag worden gestaakt. In een tussenvonnis oordeelde het EHRM vorig jaar juist dat hij moet worden doorbehandeld. De Europese rechter heeft de uitspraak van de Franse hoge rechter nu bekrachtigd. De ouders van Lambert zeggen tegen persdienst AFP nog mogelijkheden te zien voor juridische procedures. Welke mogelijkheden dit zijn, is onbekend.

Euthanasiewetgeving aangepast

President Hollande beloofde tijdens de campagnes in 2012 “precisering” van de wet. Die was onhelder: actieve euthanasie is in Frankrijk illegaal, maar een wet uit 2005 verbood artsen door te behandelen als dat tot “kunstmatige verlenging van het leven” leidde. In maart stemde de wet in met preciezere wetgeving over euthanasie. De wet maakt palliatieve sedatie mogelijk, waarbij een terminale patiënt tot zijn dood in slaap wordt gehouden met medicijnen, om het lijden te verlichten. De Senaat stemt hier later nog over.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Op grond van wet uit 2005 mogen artsen behandeling staken als dat tot “kunstmatige verlenging van het leven” zou leiden. Dat was het geval.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De in maart aangenomen nieuwe wet voorkomt dit soort familiedisputen niet. Euthanasie blijft verboden, maar wet regelt palliatieve zorg.