Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Aanzoek via wetenschapsblad

Dino Regaliceratops peterhewsi
Dino Regaliceratops peterhewsi Beeld J.T. Csotonyi / R.T.Mus.

In Canada heeft paleontoloog Caleb Brown een bijzondere triceratops ontdekt en een huwelijkspartner veroverd. In het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology zette hij gisteren, voor zover bekend, een unieke stap in de geschiedenis van wetenschappelijk publiceren: hij deed een huwelijksaanzoek in zijn artikel. In de ‘acknowledgements’, waarin doorgaans collega’s worden bedankt voor hand- en spandiensten, staat: „C.M.B. wil in het bijzonder de nadruk leggen op de voortdurende en onwrikbare steun van Lorna O’Brien. Lorna, will you marry me?” O’Brien is een collega van Brown bij het Canadese Royal Tyrrell Museum. Ze zei ja.

Browns romantiek zet zijn wetenschappelijke vondst enigszins in de schaduw: een 70 miljoen jaar oude triceratops-achtige dinosaurus met een enorme getande halskraag.