Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Dijsselbloem stelt zich kandidaat voor tweede termijn Eurogroep

Minister Jeroen Dijsselbloem op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad
Minister Jeroen Dijsselbloem op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelt zich officieel kandidaat voor een nieuwe termijn als voorzitter van de Eurogroep, het maandelijkse overleg van de ministers van Financiën van negentien eurolanden, meldt persdienst ANP. Hij heeft tot nu toe één concurrent.

Op 21 juli verstrijkt Dijsselbloems eerste termijn van tweeënhalf jaar als voorzitter van de Eurogroep. Hoewel hij zich niet officieel had gekandideerd, was het bekend dat hij graag door wilde. Achter de schermen lobbyt premier Rutte (VVD) bij andere Europese regeringsleiders voor zijn herbenoeming. Ook Dijsselbloem zelf en de Nederlandse eurocommissaris Timmermans (PvdA) snijden het onderwerp aan in de contacten met hun ambtsgenoten.

Het kabinet zou ernaar streven de benoeming van Dijsselbloem rond te krijgen op de eerstvolgende vergadering van de eurogroep, over twee weken. Deze zou dan op de top van regeringsleiders, 25 en 26 juni, bekrachtigd kunnen worden.

Ook Spaanse minister van Economische Zaken ziet functie wel zitten

Tot op heden heeft één andere geïnteresseerde zich gemeld voor de functie, te weten de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos (Partido Popular). Dat heeft een anonieme bron laten weten aan Reuters. De Guindos is afgestudeerd econoom en werkte als ondernemers en bankier. Hij is sinds 2011 minister in het conservatieve kabinet van premier Mariano Rajoy.

Wat waren de hoogtepunten van tweeënhalf jaar Dijsselbloem? We zetten ze op een rij.