Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Dijsselbloem roept NS-top op matje

NS-topman Timo Huges
NS-topman Timo Huges foto ANP

De NS-top is voor spoedoverleg ontboden bij minister Dijsselbloem van Financiën. Dijsselbloem, enig aandeelhouder van NS namens de staat, wil meer weten over de betrokkenheid van de NS-top bij onrechtmatig handelen door NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Het ministerie van Financiën bevestigt dat Timo Huges, voorzitter van de raad van bestuur, en Carel van den Driest, voorzitter van de raad van commissarissen, zijn ‘uitgenodigd’. Het gesprek zou vanmiddag plaatsvinden na de ministerraad.

Huges heeft zelf een e-mail van concurrent Veolia doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz, meldt De Telegraaf vandaag. Het gaat om een aan Huges gerichte mail met vragen van Veolia. NS-concurrenten Veolia en Arriva waren bij de strijd om het Limburgse openbaar vervoer afhankelijk van informatie van stationseigenaar NS. Het doorsturen van de Veolia-mail gaf Qbuzz een concurrentievoordeel.

NS wil niet bevestigen dat Huges de mail zelf heeft doorgestuurd. „Wij geven niet aan wie welke mail heeft doorgestuurd.” Wel „betreurt” NS dat er „ongelukkige e-mails zijn verzonden waar dit niet had gemoeten.”

In een woensdag gepubliceerd rapport constateert de ACM (Autoriteit Consument & Markt) dat de NS-top op de hoogte was van concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia. Vertrouwelijke mails over treinorders van Arriva werden door NS-dochters naar elkaar doorgestuurd.

NS was het Limburgse vervoer al kwijtgeraakt door andere onregelmatigheden. De concessie is deze week gegund aan Arriva, de vervoerder die aanvankelijk tweede was geworden.