Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Dijsselbloem: NS kampt met zwak ontwikkeld normbesef

NS moet door “een diep cultuurveranderproces” gaan, want het bedrijf heeft te kampen met een “zwak ontwikkeld normbesef en beoordelingsvermogen”. Tot die harde conclusie komt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) naar aanleiding van het opstappen van NS-directeur Timo Huges.

Foto ANP / Martijn Beekman

NS moet door “een diep cultuurveranderproces” gaan, want het bedrijf heeft te kampen met een “zwak ontwikkeld normbesef en beoordelingsvermogen”. Tot die harde conclusie komt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) naar aanleiding van het opstappen van NS-directeur Timo Huges.

Dijsselbloem reageert in de Kamerbrief uitgebreid op alles wat afgelopen week naar buiten kwam over het gedrag van NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. In een woensdag gepubliceerd rapport constateerde de ACM (Autoriteit Consument & Markt) dat de NS-top op de hoogte was van concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia. Vertrouwelijke mails over treinorders van Arriva werden door NS-dochters naar elkaar doorgestuurd. De Telegraaf meldde vandaag dat NS-directeuer Huges zelf een e-mail van concurrent Veolia doorstuurde naar NS-dochter Qbuzz.

De minister schrijft dat “het getoonde beeld door NS” ver afstaat van “de maatschappelijke rol die NS past als staatsdeelneming”:

Betreurenswaardiger is nog dat de misstanden en het verkeerde gedrag vrij breed door de organisatie zijn verspreid, zowel door de verschillende organisatie-onderdelen heen als door de hiërarchische lagen.

Huges handelde ‘slordig, onjuist en in strijd met wet’

Dijselbloem zei vanmiddag dat topman Huges “slordig, onjuist en in strijd met de wet” heeft gehandeld en noemde dat “buitengewoon ernstig”. Volgens Dijsselbloem was “het vertrouwen in Huges aan mijn kant verdwenen”. De druppel was volgens de bewindsman “de onjuiste verklaring” die de NS’er heeft gegeven over zijn eigen rol.

In de Kamerbrief zegt Dijsselbloem dat de ontwikkelingen “buitengewoon zuur” zijn voor “al die medewerkers bij de NS die dag en nacht hun best doen om de reiziger snel en veilig te vervoeren”. Hij schrijft dat met “gerichte maatregelen” een begin van herstel van vertrouwen in NS kan plaatsvinden. “Dat herstel van vertrouwen begint aan de top.”