Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

De week waarin de koning een brief schreef

We kregen deze week een wel heel leuke lezersbrief van niemand minder dan de koning. Nou ja, niet van de koning zelf. Die leest wel NRC Handelsblad maar schrijft niet. Dat laat hij doen door de Rijksvoorlichtingsdienst.

Prins Willem-Alexander zwaait vanaf De Groene Draeck naar passanten op het IJ in Amsterdam voorafgaand aan de traditionele vlootschouw tijdens Sail 2010.
Prins Willem-Alexander zwaait vanaf De Groene Draeck naar passanten op het IJ in Amsterdam voorafgaand aan de traditionele vlootschouw tijdens Sail 2010. Foto: Koen van Weel/ANP

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRC Q heb gelezen.

We kregen deze week een wel heel leuke lezersbrief van niemand minder dan de koning. Nou ja, niet van de koning zelf. Die leest wel NRC Handelsblad maar schrijft niet. Dat laat hij doen door de Rijksvoorlichtingsdienst. Het hoofd van die dienst, Herman Quarles, schreef de krant een mailtje. In een ‘ikje’, u weet wel de populaire rubriek op de Achterpagina, had lezeres Janine Herweijer de koning ervan beschuldigd dat hij haar al zeilend geen voorrang had verleend. Klopt niet, zo luidde een heerlijke reactie van het paleis. De Groene Draeck had voorrang.

Nog over Willem-Alexander. Hij was deze week op bezoek in Canada en de VS. Het was geen staatsbezoek. Maar, zo schreef onze meegereisde verslaggever Kees Versteegh, de Amerikanen hadden het nodige gedaan om het koningspaar tegemoet te komen. Boven het bezoek hing heel erg de vraag of Nederland nu al dan niet Guantánamo-gevangenen zou opnemen, schreef Mark Kranenburg. En in Chicago ging het koningspaar op een dancefeest even uit de bol. Willem-Alexander als dj.

Of Willem-Alexander van Paul McCartney houdt, weet ik niet. Misschien is hij er dit weekend wel bij als de 72-jarige Brit twee concerten geeft in de Ziggo Dome in Amsterdam. Amanda Kuyper somde in een stuk in het Cultureel Supplement de zes redenen op waarom McCartney populair blijft.

KLM en Schiphol moeten de koning dan wel weer na aan het hart liggen. Maar gaan deze twee pijlers van de Nederlandse economie niet ten onder terwijl de regering staat toe te kijken? De Tweede Kamer maakt zich zorgen. Redacteur Mark Duursma vroeg zich af of de staat onze nationale trots moet redden?. In een commentaar pleitte de krant alvast voor het belang van Schiphol.

De lezersbrief van de Rijksvoorlichtingsdienst moge leuk geweest zijn, het opiniestuk dat het meeste ophef maakte was de speech die Mark Rutte vorig vrijdag uitsprak. Er is echt meer dan het grote ‘Dikke Ik’, zei de minister-president. ‘Ook buiten de VVD kunnen we wel een pleidooi gebruiken dat neerkomt op een toontje lager en een onsje minder’, reageerde de krant instemmend.

Het ontslag van de week was dan weer dat van Sepp Blatter. Dat kwam al bij al onverwacht na zijn herverkiezing een week eerder. Onze correspondent in Washington beschreef hoe de FBI de FIFA-corruptie aanpakt als de maffia.

De column van de week was voor mij die van Louise Fresco die onder meer voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR is. Zij verzette zich tegen te veel populisme in de wetenschap. Natuurlijk moeten regeringen hun oor te luisteren leggen bij allerlei maatschappelijke groepen, betoogde zij. ‘Maar naast en niet in plaats van de wetenschap’. Het was mij uit het hart gegrepen.

Over die wetenschap maakten NRC-collega Bas Heijne en VPRO/HUMAN de afgelopen weken een prachtige televisieserie. Deze week ging Bas Heijne op zoek naar de bionische mens. ‘Ik denk wel eens aan koeien in een megastal’, schreef hij.

Minder bionisch: de seksspecial die dit weekend bij NRC Handelsblad zit. ‘Seksuele voorlichting voor gevorderden’.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.