Economie

De meeste beursgangen vinden plaats in China

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

China is de Verenigde Staten voorbijgestreefd als het land waar bedrijven het meeste geld ophalen door naar de beurs gaan. Dat is best een knappe kapitalistische prestaties voor een land dat in theorie een communistische staat is. Chinese bedrijven hebben dit jaar 29 miljard dollar opgehaald op de beurs. In de Verenigde Staten is dat 15 miljard, meldt The Wall Street Journal.

De belangrijkste aandelenmarkten waar Chinese bedrijven naar de beurs gaan zijn gevestigd in Hongkong, Shanghai en Shenzen.

De verschuiving van de VS naar China is opmerkelijk, volgens de zakenkrant. Toen Alibaba vorig jaar koos om in New York naar de beurs te gaan, was de verwachting dat andere Chinese bedrijven zouden volgen. Maar doordat aandelen op de beurs in China beter gewaardeerd worden, is het financieel aantrekkelijker om in hun thuisland een notering aan te vragen.

Chinese hackers breken weer eens in de VS in

Chinese hackers hebben ingebroken in computersystemen van de Amerikaanse overheid en toegang gehad tot gegevens van vier miljoen mensen. Dat denkt de FBI in ieder geval, schrijft de Financial Times.

De hackers zouden zichzelf toegang hebben verschaft tot de computers van de Office of Personnel Management, de afdeling van de Amerikaanse federale overheid die onder meer achtergrondonderzoeken uitvoert naar medewerkers die met gevoelige informatie omgaan.

Het is zeker niet de eerste keer dat Chinese hackers Amerikaanse computers als doelwit hebben. Amerikaanse autoriteiten vermoeden dat Chinezen bij alle grote Amerikaanse hebben ingebroken zoals Alcoa, US Steel en Westinghouse.

Belastingverhoging Nepal wekt woede hulporganisaties

Geld verdienen aan een dodelijk ramp? Dat doet de Nepalese regering, zo luidt de beschuldiging van internationale hulpverleners.

Na de aardbeving in april, waarbij duizenden doden vielen, schrapte Nepal tijdelijk importheffingen om internationale hulpgoederen makkelijker in te voeren. Nu, een paar weken voordat het regenseizoen begint, wil Nepal de dure heffingen herstellen, schrijft de Nikkei Asian Review.

Er dreigt zo een groot conflict te ontstaan tussen internationale hulporganisaties en de Nepalese overheid. De organisaties willen de hulpverlening in eigen hand houden. Maar de regering verlangt dat donoren geld storten in een speciaal fonds dat door de premier van Nepal bestierd wordt.