Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

De keuze van de redactie

Poetry International 9 - 13 juni

Het 46ste Poetry International opent op dinsdag 9 juni met het programma ‘Reasons to be Cheerful’. Hier zal een line up te zien zijn van alle dichters die de komende vijf dagen optreden, onder wie Tonnus Oosterhoff, de Russische dichter Lev Rubinstein, de Aboriginal dichter Lionel Fogarty.

Er zijn dit jaar veel Russische dichters. Woensdag 10/6 start de eerste ‘poëzielezing’ met onder anderen Philip Nikolajev die bij voorbeeld over zijn Sovjetjeugd dichtte

Op diezelfde avond ook: Niet de fiktie maar de werkelijkheid met onder anderen Hans Sleutelaar, een van de oprichters van het Rotterdamse tijdschrift Gard Sivik dat eind jaren vijftig de poëzie vernieuwde.

VSB-Poëzieprijs winnares Hester Knibbe geeft donderdag 11 juni een materclass poëzie schrijven. Dichter des Vaderlands Anne Vegter (zie pagina 6) geeft zaterdagmiddag 13 juni een masterclass poëzie lezen.

Op donderdag 11 juni wordt ook de C. Buddingh’ prijs 2015 uitgereikt (zie pagina 7).

Wat het effect van poëzie lezen op uw brein is, legt de Britse neurowetenschapper Adam Zeman vrijdag 12 juni uit. Zeman doet onderzoek naar epilepsie, geheugenverlies en slaap. De dichters Els Moors en Marion Poschmann reageren op Zemans onderzoek. Muzikant en componist Jan Klug improviseert op de theremin, een instrument dat op beweging reageert, op de getoonde scans.

Een vertalersslam vindt zaterdag 13 juni plaats tussen Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes. Zij vertaalden voor Poetry gedichten van de Aboriginal dichter Lionel Fogarty. Die avond wordt het festival afgesloten met de manifestatie ‘A Poem A Fair’ waarin alle dichters van het festival nog één keer te zien zijn.