Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

“Call me …” - transgenders reageren op Jenner met eigen covers

Inspirerend, vond een overweldigende meerderheid van de mensen de transformatie van Bruce naar Caitlyn Jenner. Maar niet iedereen kan of wil er zo perfect uitzien als zij. Transgenders gebruiken nu de hashtag #MyVanityFairCover om de verschillende gezichten van de gemeenschap te laten zien.

Een moedige olympiër. Inspirerend. Een culturele mijlpaal. De reacties op Caitlyn Jenner (voorheen oud-olympisch kampioen tienkamp Bruce Jenner) en haar debuut als haar nieuwe zelf op de cover van tijdschrift Vanity Fair waren overweldigend positief. Ze was in één klap een boegbeeld voor alle transgenders ter wereld.

Maar niet elke transgender is Jenner. Niet elke transgender ziet er zo vlekkeloos uit als Jenner op de voorkant van dat tijdschrift. Actrice Laverne Cox (Orange is the New Black), zelf transgender, feliciteerde Jenner eerder deze week op haar Tumblr-pagina, maar was ook kritisch:

“Er zijn veel transgenders die of vanwege hun genen of de toegang tot bepaalde materiële dingen nooit aan deze standaard kunnen voldoen. Nog belangrijker: veel transgenders wíllen daar niet aan voldoen.”

Al dan geïnspireerd door de woorden van Cox begon de Amerikaanse Crystal Frasier met de hashtag #MyVanityFairCover, bedoeld om de vele gezichten van transgenders overal ter wereld te laten zien. Ze bewerkte de voorpagina van het tijdschrift met een foto van zichzelf en verving het “Call me Caitlyn” van het origineel door “Call me …”.

“Not all of us adhere to those standards. Not all of us want to. Not all of us can. Some of us do, but only out of fear. Some of us do but we aren’t sure why. And whether we fit those standards or not, we’re beautiful, and we all deserve to feel beautiful, and be acknowledged by the world. Admiration and praise for trans women shouldn’t only come if we fit a narrow definition of beauty. As a good friend of mine said Monday “Where’s my Vanity Fair cover?”

Twitter avatar AmazonChique Crystal Frasier Trans women come in a wide variety, and we all deserve exposure and love
#MyVanityFairCover
http://t.co/tmy8I4kvrp http://t.co/oaFKmTilZB

En zo volgden er meer transgenders, allen met hun eigen verhaal:

Twitter avatar youhitlikeagxrl ezra v.p. get yours now!! make sure you collect both variations of #MyVanityFairCover B) http://t.co/nwvfqVNcRf

Stewart over Jenner

Niet gerelateerd aan de hashtag, toch de moeite waard om te bekijken. Jon Stewart van The Daily Show zette eerder deze week in zijn uitzending sterk uiteen waarom het zowel positief als negatief is dat zo veel van de normaal zo “verschrikkelijke” media positief op Jenners transformatie reageren. Ja, ze wordt gezien als (mooie) vrouw, maar dat betekent ook dat media over haar gaan praten zoals dat gaat bij (mooie) vrouwen.

Lees ook: Een boegbeeld, maar niet voor iedereen (€)