Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

De Slegte keert terug in Nederland

Boekhandel De Slegte keert terug in Nederland. Binnenkort wordt opnieuw een winkel in Leiden geopend, op dezelfde locatie waar De Slegte vroeger ook al zat. De Slegte huurt er een deel van het oude pand. Ook de website deslegte.nl staat weer online.

De boekhandelsketen, bekend om zijn assortiment ramsj en tweedehands boeken, verdween in Nederland in 2013 uit het straatbeeld toen De Slegte opging in boekenconcern Polare. Nadat die keten failliet was gegaan, zette oud-eigenaar Jan Bernard de Slegte het bedrijf in België voort. Van daaruit wordt nu weer de stap over de grens gezet.

De Slegte meldde gisteren dat de zaak in Leiden gerund gaat worden door mensen die eerder ook al bij de keten werkten. Er wordt inmiddels gewerkt aan de inrichting en voorraad van de vestiging. Het bekende concept is hetzelfde. Klanten kunnen bij De Slegte zowel boeken kopen als verkopen.

De Slegte heeft in België zes vestigingen. Mogelijk keert de keten in Nederland op termijn in meer steden terug. De Slegte wil in ieder geval een winkel in Amsterdam.

De Slegte is van oorsprong een Nederlands bedrijf. Het werd begin vorige eeuw opgezet door Jan de Slegte. Hij werkte in de ochtend- en in de avonduren als lantaarnaansteker. Overdag begon hij een handel in tweedehands boeken. De eerste winkel in België opende eind jaren vijftig. (ANP)