Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Bijstandstrekkers

Twee prominenten uit de Rotterdamse politiek gingen vorige week rollebollend met elkaar over straat. Nourdin el Ouali van de niet echt moslimfundamentalistische partij Nida eiste excuses van het stadsbestuur. Waarom? Omdat de rechter de gemeente Rotterdam heeft veroordeeld vanwege haar buitenproportionele verhoormethodes van Marokkaanse Rotterdammers met een uitkering. De uitspraak is helder: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam heeft gediscrimineerd omdat het ‘verboden onderscheid naar nationaliteit, ras dan wel etniciteit’ heeft gemaakt.

Ronald Buijt van de niet echt extreemrechtse partij Leefbaar Rotterdam reageerde gepikeerd op El Ouali en betichtte hem van ‘de zaak bewust op de spits drijven’. El Ouali reageerde weer door erop te wijzen dat het huidige college politiek verantwoordelijk is.

In werkelijkheid hebben beide heren een punt. El Ouali heeft helemaal gelijk dat bij een veroordeling door de rechter het college zijn politieke verantwoordelijkheid zou moeten nemen door op z’n minst excuses aan te bieden.

Maar als rechtgeaarde Rotterdammer vind ik dat Buijt ook een punt heeft. Ja, het is discriminatie. Maar nou en? Excuses maken voor discriminatie doe je niet in Rotterdam PVV-city. Sterker nog, ik ben allochtone bijstandstrekkers ook meer dan zat. Ze komen hier gratis leven van de centen van hardwerkende Nederlanders.

Maar in tegenstelling tot Ronald Buijt en andere rechtsdraaiende figuren in ons land begrijp ik dat je het probleem van bijstandstrekkende allochtonen bij de kop moet afbreken. Begin bij de grote vissen. De Duitse bijstandskoning Willem-Alexander vangt 5,3 miljoen euro per jaar. Zijn Duitse bijstandsmoeder Beatrix vangt 1,4 miljoen euro per jaar. Haar schoondochter, de Argentijnse bijstandsmoeder Maxima vangt negen ton per jaar. En ga zo maar door. Deze allochtone familie vangt in totaal ruim veertig miljoen euro per jaar aan bijstand. Daarmee zijn ze letterlijk het duurste allochtone bijstandsgezin van Europa. Terwijl de hardwerkende Nederlander ondertussen amper meer rondkomt. Gekker moet het niet worden.

Daarom roep ik El Ouali en Buijt op om de handen ineen te slaan om de bijstandsuitkering van dat zooitje Duitsers en Argentijnen te stoppen. Het gratis geld dat ze al die jaren hebben gekregen loopt in de miljarden. En ze hebben ook nog eens volop onroerend goed in het buitenland. Schaamteloos.

Laat ze voortaan maar op flexbasis opdraven als er weer ergens een lintje moet worden geknipt. Dan kunnen ze daarna een factuurtje sturen. Met de miljoenen die we daarmee besparen kunnen we onze ouderen in verzorgingstehuizen helpen.