Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Monty Python Avond

The Meaning of Live (nee, dit is geen schrijffout) heet de documentaire over de Monty Python-reünie van vorig jaar. Deze titel knipoogt natuurlijk naar de Python-film The Meaning of Life en het lijkt erop dat de NPO de typisch Pythoneske verwarring nog eens extra wilde verhogen door niet die film maar Monty Python and the Holy Grail na de documentaire uit te zenden.

‘Spetterend afscheid Monty Python’ kopte NRC op 2 juli 2014 over de eerste van hun tien afscheidsvoorstellingen in de Londense O2-Arena. The Meaning of Live laat het hele proces zien dat aan de shows voorafging, van het repetitieproces tot aan de opvoering. Ook is te zien hoe enkele nieuwe sketches, zoals die waarin natuurkundige Stephen Hawking zijn collega Brian Cox van de sokken rijdt, tot stand kwamen. Tussen alle grappen en grollen door zijn er pogingen tot serieuze duiding van het Python-fenomeen. Zo stelt Michael Palin dat het anti-autoritaire karakter van veel van hun sketches ervoor zorgde dat Monty Python zo aansloeg en nog steeds relevantie heeft voor nieuwe generaties.

André Waardenburg